Det var 1745 som Gustav Larsson och hans hustru Karin Jacobsdotter tog över Korsgården. Sedan dess har gården förts vidare i släktleden för att i dag brukas av Maria Wardin och hennes man Sven-Åke. Och allt talar för att det så småningom blir en nionde generation som tar vid. Barnen Matilda och Oskar står näst på tur.

– Vi hoppas att någon av dem vill ta över stället, säger Maria och visar med stolthet upp den digra ägarlängden som gett upphov till ett släktgårdsbevis.

Grönsaksodling

Så länge Marias pappa drev Korsgården var det en mjölkgård, men i dag är det huvudsakligen grönsaksodling som gäller på den mark som inte är utarrenderad.

Det som till en början var en odling för att täcka den egna familjens behov har växt till att i dag omfatta inte mindre än 90 olika sorter grönsaker, kryddor och bär. Potatis, rotfrukter, bönor, bladgrönsaker och mycket, mycket annat.

– Det är nog lättare att säga vad vi inte odlar än vad vi odlar, konstaterar Maria.

Annons

Det var när familjen plötsligt upptäckte att skördarna blivit så stora att de omöjligt kunde äta upp allt själva, som idén att börja odla till försäljning kom till. Innan dess hade Maria varit småbrukare med häst och får, parallellt med jobbet inom hemtjänsten som hon sedan sade upp sig ifrån.

– Sedan 1994 har vi torgat, först på Humla salutorg och nu på Malta Johanna marknad varje lördag. På torsdagar har vi öppet för försäljning här på gården, berättar Maria och beskriver sin odlingsfilosofi där det naturliga kretsloppet är en viktig hörnsten.

Sedan 1996 är gården ansluten till Krav.

Lyckligt lottad

Under vinterhalvåret, från september till maj, jobbar Maria Wardin som barn- och ungdomsledare för Svenska kyrkan i Floby. Där arbetar hon med barn från noll till nio år.

– Jag älskar att se barnen växa och blomma, precis som mina växter här på gården. Det är en förmån att få jobba med det jag tycker mest om, säger Maria som känner sig lyckligt lottad över att kunna kombinera sina båda värv.

Sommartid blir det långa och intensiva dagar i odlingarna, och så mycket tid för annat i form av fritidsintressen blir det inte. Vintertid ägnar sig Maria dock gärna åt hantverk i olika former, som växtfärgning, virkning och att göra lapptäcken. En och annan svängom blir det också när tillfälle ges, för Maria älskar att dansa.

– Men egentligen så håller jag på med mina intressen hela tiden. Jag älskar att odla, och att träffa människor; både stora och små, säger Maria.

Hon är också engagerad i Jäla hembygdsförening och Falbygdens mat och kultur där hon suttit i styrelsen. Maria har även en bakgrund som Hemvärnslotta.

Firar med logdans

Sin 50-årsdag, som infaller i morgon, firar Maria på lördag.

– Då är alla grannar, släktingar, vänner och bekanta välkomna till en logdans till Bengt Hennings orkester. Det blir ett ordentligt firande, säger den blivande 50-åringen med ett stort leende.