27-åriga Martina Rehn från Kymbo befinner sig sedan ett drygt år tillbaka i småstaden Moloolaba på den australienska östkusten för att studera Sport Development & Fitness. Hon har alltid varit aktiv, både gymmat och ridit, men under de senaste två åren har hon satsat lite extra på träningen med ett särskilt mål i sikte. Att tävla i fitness.

– Det började väl gro ett litet frö hos mig och fyra av mina svenska klasskompisar när en tjej som gick i klassen över oss deltog i Miss Atletica förra året. Så vi började prata om det med en av våra lärare som också har varit bodybuilder, och den dess har hon coachat oss i det, säger Martina.

I början av februari påbörjade hon hårdträningen och har sedan dess gymmat sex dagar i veckan, övat posering en gång i veckan och gått efter en strikt diet.

– Träningsmässigt ska man väl ha hållit på i minst ett år innan för att ha lagt grunden. Men jag tycker inte att det har varit så tufft som jag trodde. Det har aldrig känts som ett straff att gå till gymmet, utan jag har haft inställningen att jag gör det för att jag tycker det är roligt. Men det klart att man måste vara beredd att offra vissa saker. Jag har ju till exempel inte alltid kunnat hänga med ut och äta på restaurang på helgerna, utan jag har fått hålla mig till mina matlådor.

Dessutom har det blivit en hel del promenader. Närmare bestämt 15-20 000 steg om dagen.

Annons

– Då är det är guld värt att befinna sig här. Det är sånn lyx att kunna gå på stranden i värmen. Man kan inte låta bli att tänka på alla där hemma i Sverige som krigar på sina löpband.

Martina (till vänster) deltog i både kategorierna Fitness Model och Sports Model där den sistnämnda ännu inte finns i Sverige.
Foto: Privat

I helgen som gick var det dags att lägga spraytanen och bege sig till Brisbane för att pröva lyckan i Miss Atletica. Sista veckan förberedde sig Martina genom att ladda upp med massa vatten, för att sedan utesluta vätska helt och under själva tävlingsdagen äta en riskaka med Nutella i timmen. Något som kan låta extremt, men som inte är det minsta ovanligt för en kroppsbyggare.

– Sockret får musklerna att svälla lite, och sen står man bakom scen och pumpar upp musklerna precis innan det är dags. Och det var så himla go stämning där måste jag säga. Alla var så otroligt glada och peppande precis innan. Det gör jättemycket.

Väl uppe på scen handlar det sedan om att göra fyra poser där man visar kroppens alla sidor medan juryn sätter poäng.

– Då gäller det bara att le, spänna sig allt vad man kan och svettas i strålkastarna.

Martina tävlade i två av de tolv kategorierna. Sports Model då man är klädd i sport-topp, sneakers och ska ha lite mer energi och studs i rörelserna, samt Fitness Model då det är bikini, klackar och mer eleganta poseringar som eftersträvas.

I Fitness Model kom hon tvåa i förstagångsklassen och trea i nybörjarklassen, medan hon i Sports Model, en kategori som ännu inte kommit till Sverige, blev tvåa i nybörjarklassen och knep guldmedaljen i förstagångsklassen. Något hon aldrig hade vågat hoppas på.

– Det känns helt fantastiskt, och extra roligt är det såklart att jag fick stå på prispallen med flera av mina kompisar. Vi gjorde det verkligen tillsammans. Sen tror jag vi alla är överens om att det är en fantastisk erfarenhet att ha med sig sen när vi ska börja jobba inom detta område.

För om en dryg månad har Martina nämligen sitt internationella PT-certifikat i handen, och då planerar hon att återvända hem.

– Just nu ska jag vila och varva ner lite, men jag tror absolut att jag kommer vilja fortsätta med detta när jag kommer hem till Sverige. Det svåra nu blir ju bara att lyckas få plats med alla pokaler i resväskan, men jag antar att det är ett lyxproblem, skrattar Martina.

Martina tävlade tillsammans med fyra andra svenska tjejer i sin klass, och under hela processen har deras lärare Kirri Wood coachat dem.
Foto: Privat