Vid en inventering som branschrådet Taxi Skaraborg gjort finns det ungefär 40 lediga jobb som taxichaufför i området. Dock är det svårt att hitta sökande till tjänsterna.

– Det hänger nog samman med den högkonjunktur vi har nu, samt en kunskapsbrist om vad taxiföraryrket faktiskt innebär. Många söker sig till andra jobb, säger Linda Lawrence Brown, som är ordförande i branschrådet Taxi Skaraborg.

– Man tror kanske att vara taxichaufför bara handlar om att köra folk till och från krogen på helger. Men det är faktiskt ett serviceyrke där man jobbar mycket på dagtid.

Färdtjänst, sjukresor och skolskjutsar är exempel på uppdrag som utförs av taxiföretagen i Skaraborg.

På plats

Under mässan kom ett 50-tal besökare och kunde på plats träffa företrädare för trafikföretagen, Västtrafik, Skaraborgs kommunalförbund, Yrkesakademin och Arbetsförmedlingen.

– Vi tror mycket på att de som söker jobb i ett tidigt skede matchas med arbetsgivarna, och här kan de ju faktiskt träffas för första gången, säger Alexandra Norlander Tornberg på Arbetsförmedlingen, som är mycket nöjd med dagen.

Annons

– De som kommit hit har verkligen varit seriöst intresserade av att jobba inom taxibranschen.

Under dagen hölls även tre inspirationsföreläsningar. Linda Lawrence Brown berättade om hur den anropsstyrda trafiken fungerar, Angelica Reker från Willbos taxi talade om hur det är att arbeta som taxichaufför och Yrkesakademin berättade om utbildningen till taxiförarlegitimation.

– Det är mycket teori. Man börjar med fem dagar för att kolla så att den sökande är lämplig, följt av fem dagar med studiebesök på olika arbetsplatser, säger Thomas Mattsson på Tibro Trafikskola, som utbildar taxichaufförer på uppdrag av Yrkesakademin och Arbetsförmedlingen.

– Därefter börjar själva utbildningen som varar i 22 dagar. Man läser bland annat kartläsning, körekonomi, säkerhet, bemötande, lagstiftning och fordonskännedom.

Till detta kommer ett teoretiskt prov i tre delar och uppkörning hos Trafikverket.

Enda som fattas

– Jag har tidigare jobbat som taxichaufför och hade eget företag i Addis Abeba. Nu vill jag gärna skaffa taxiförarlegitimation, det är det enda som fattas, säger Million Temtime som vid ett av mässans bord diskuterade jobb med Jonas Hyllenstrand från Taxi Lidköping.

– Vi söker ett antal chaufförer då vi kör mycket samhällsbetalda körningar. Det viktigaste är att man social och kan möta olika människor, säger Jonas Hyllenstrand.

En annan av besökarna var Emil Chrona, från Skövde, som var mycket nöjd med mässan och hade lämnat in en intresseanmälan om utbildning till Arbetsförmedlingen.

– Jag har länge tänkt mig en framtid inom taxibranschen. Jag har precis fyllt 21 år så nu är det på gång, säger Emil.