Det är Kollektiva som anordnar tävlingen Pensionsmästarna, där före detta fotbollsdomaren och högstadieläraren Håkan Andersson från Torbjörntorp blivit utsedd till mästare för oktober månad.

— Förut brydde jag mig inte om de fonderna, det var först när jag började närma mig pensionen som jag kom att de också kan vara bra, säger Håkan som ”vunnit” med 26 procents uppgång i år.

Startade klubb

Annons

Intresset för aktier och fonder väcktes när Håkan och några kollegor på skolan han arbetade på startade en aktiesparklubb.

— Vi hade lite tur och följde börsen. När ett Viggen-plan störtade förstod vi att Saab-aktien skulle rasa. Efter tio dagar gick aktien upp igen, så vi gjorde en bra affär där.

Mästarens tips

När Anders såg över vad som fanns i pensionsfonderna insåg han att mycket handlade om chans och spekulationer.

— Jag började följa allt lite närmare och såg att vissa gick bra över en längre tid. De som stått still eller gick dåligt bytte jag ut.

Hans tips till andra är att bli mer aktiva när det kommer till sparandet.

— Bevaka och våga byta fonderna. Titta vilka fonder som går bra, det varierar ju över tid och kan svänga på en vecka. Om man inte har tid så kan man vara aktiv på sin bank, de är intresserade av att hjälpa till, säger Håkan.