Falköpings Tidning

Annons

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Falköpingsprofilen funderar på att sälja sin livsdröm. ”Jag vill att mitt livsverk ska leva vidare”

Floby Antikvariat är till salu.
Men det är inte alls säkert att det kommer att bli sålt.
– Jag är kräsen av mig när det gäller eventuella köpare, jag vill att mitt livsverk ska få leva vidare i samma anda som i dag, säger ägaren Anders Josefson.

Utpressningshärvan: Hovrätten frikänner Skarabo

De två män med koppling till Bandidos Skara som dömts för utpressning i tingsrätten frikänns nu av Hovrätten för västra Sverige. Rätten anser inte att offret är helt trovärdig i sin berättelse.

Dikeskörning i Kälvene


Från tvåan till sexan - på rekordtid

Kenneth Eriksson gästade Gamla Giffare på Torsdagsträffen och pratade om ”Fotboll i när och fjärran”.

Bostadsinbrott i Vartofta


Värmen återvänder i helgen

Söndagen bjöd på höstens första oväder och veckan fortsätter i regnet och ruskets tecken. Men i helgen blir det sol och värme upp emot 20 grader.

Traktorpulling ordnar drag på riktigt i Trevattna – "Håller samman bygden"

På lördag brakar det loss på åkern mitt emot Skattegården.
Trevattna hembygdsförening ordnar tredje upplagan av traktorpulling för veteraner.
– Det är en rolig grej som håller samman folk i bygden, säger Kjell Richardson, ordförande i föreningen.

Ung kvinna flydde i skräck – när tjuvarna slog till: ”Mycket var förstört”

En kvinna i 20-årsåldern hörde hur två tjuvar tog sig in i hennes bostad i Skövde.
Då flydde hon från sitt hem – samtidigt som de okända gärningsmännen gick bärsärk.
– När hon kom tillbaka var en vägg i köket nerklottrad, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Skövdepolisen.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan