Falköpings Tidning

Annons

Mer svenskt kött i butikerna

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Axvall vann efter sex matcher i rad utan seger

Storförlust när Skara föll mot Wargön på Hallevi IP

VSK krossades på bortaplan: "ingenting var bra idag"

Harmoni i laget efter förra matchen som innebar att lagets förlustsvit bröts. Den harmonin var som bortblåst när Vartofta SK:s damer gästade Råda BK.
– Det är bara bedrövligt alltihop just nu, säger lagets tränare Eddie Gustafsson.

Joel Hermansson räddade poäng när Grolanda kryssade

Robin Andersson räddade poäng när Valtorp kryssade

Blek insats från FKIK: "inte alls nöjd med vår prestation"

Fin insats senast mot serieledarna trots förlust. När nu Skultorps IF besökte Odenplan var det inte mycket som stämde för Falköpings KIK som återigen fick se sig besegrade.
– Inställningen överlag är alldeles för dålig jämfört med senast, säger tränaren Sandra Wuopio.

Tung förlust när Floby krossades av Sparsör

Hejdlös satir från avlivningskliniken

Får man skämta om ett så allvarligt ämne som aktiv dödshjälp? Det gör iallafall Martina Montelius i den nya romanen och samhällssatiren ”Avlivningskliniken Tusenskönan”. Det är ibland nästan skamlöst rolig läsning, skriver Yvonne Teiffel.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan