Jan-Olof, som är operativ chef för organisationen i Skaraborg, berättade att allt började med att en mamma i Göteborg gjorde ett upprop på sociala medier om sin försvunne son. Massor av folk engagerade sig och detta blev starten för det som senare kom att benämnas Missing People, och som nu finns över hela landet. Idag är det ca. 45000 personer, som anmält sig som frivilliga sökare. De får SMS på mobilen när det uppstår ett sökbehov.

Alla personer arbetar ideellt utan ekonomisk ersättning.

Annons

De kostnader som ändå uppstår i samband med sökandet finansieras genom gåvor och via sponsorer. Det är en unik organisation, i hela världen finns det ingen liknande organisation för att söka efter försvunna personer!

8 000 försvunna

Varje år anmäls till polisen cirka 8 000 personer som försvunna. Härtill kommer cirka 2 000 ytterligare, bl.a. ensamkommande flyktingbarn. 20-30 personer hittas aldrig. Av dessa anmälningar hamnar cirka 600 varje år hos Missing People.

Jan-Olof håller i den operativa delen av sökandet efter personer och berättade om den massiva uppslutning av frivilliga som ville leta efter Lisa Holm på Kinnekulle. Normalt kommer 75-100 personer, men nu kom över 1000 personer första dagen och allt som allt engagerade sig cirka 3 000 personer i sökandet eller i servning med mat, dryck och andra tjänster. Då kan man gissa att Jan-Olof hade god nytta av sin erfarenhet som officer på P4 och från Räddningsverket.

Inlevelse

Jan-Olof berättade med stor inlevelse om Missing Peoples arbete och de ofta framgångsrika resultaten, där man finner personerna innan det är för sent. Publiken lyssnade andäktigt och under koncentrerad tystnad på hans berättelser om flera spännande sökfall.