Läkarna ska ha gått in i ett 40-tal journaler där de inte har varit behandlande läkare, enligt SLA.

Det var för en tid sedan som det avslöjades att en läkare på Skaraborgs sjukhus i Skövde använt sig av en behandlingsmetod från 1950-talets Sovjet för att behandla benbrott.

Annons

Över 500 patienter har opererats med Ilizarov-metoden sedan den introducerats på sjukhuset och en utredning har visat att 37 patienter har drabbats av allvarliga vårdskador. Läkaren som låg bakom de anmälda operationerna är avstängd.

De två läkarna, som anmälde kollegan, har anmälts av patienter för olaga dataintrång. Läkarna ska ha gått in i ett 40-tal journaler där de inte har varit behandlande läkare, enligt SLA.

Det ska ha varit i våras som polisen började sin utredning om olaga dataintrång. En patient ska då ha slagit larm om att läkare som inte behandlade henne varit inne i henne journal.

En av läkarna har nu delgivits misstanke om olaga dataintrång, den andre läkaren ska förhöras de närmaste dagarna. Sofia Karlsson som är åklagare i fallet säger till P4 Skaraborg att det är oomtvistat att de varit inne i patientjournaler - frågan är om de haft delegation.

Läs: Slog larm om metoden:

Läs: Avstängde läkaren bryter tystnaden:

Läs: Pressträff om avstängde läkaren: