— Jag tar en brownie. Utan grädde, säger Louice.

— Och jag vill ha muffinsen. Den med kardemumma, säger Susanne.

Det är eftermiddag och solen värmer uteserveringen framför ett kafé. Efter noggrant övervägande och nyfikna blickar på alla godsaker som döljer sig bakom den något immiga glasskivan inne på fiket har mor och dotter bestämt sig.

Profilen: Louice Evertsson

Ålder: 21 år.

Bor: Falköping.

Gör: Pluggar socialpsykologi på högskolan i Skövde.

Familj: Sam..

Profilen: Louice Evertsson

Ålder: 21 år.

Bor: Falköping.

Gör: Pluggar socialpsykologi på högskolan i Skövde.

Familj: Sambo.

Läser: Facklitteratur.

Lyssnar på: Lars Winnerbäck.

Tittar på: Mat- och bakprogram.

Favoritmat: Indiskt.

Drömmer om: Att bli författare.

De väljer sedan varsin cappucino och slår sig ner vid ett bord inomhus. När undertecknad glupskt skulle ge sig på bakverket direkt tar Louice upp sin telefon för att föreviga det som ligger på tallriken. Småpratar lite med Susanne och ser sig runt om i lokalen.

Kaffekoppar

— Vi har alltid fikat ihop, tycker båda om att skriva och för två år sedan föddes idén om bloggen, säger Susanne.

Först ut var på hemmaplan, Landhs i Mullsjö. De fortsatte efter det till Ryfors gårdskafé och Kivarps utanför Habo. Sedan har det rullat på. Allra oftast i Jönköpingstrakten men eftersom Louice numera bor i Falköping och pluggar i Skövde har det även blivit fikastunder i Västergötland.

— I somras åkte vi Inlandsbanan. Då blev det den delen av Sverige också. Som längst har vi fikat i Gällivare, säger Susanne.

På varje plats tittar och smakar duon inte bara på det som serveras. De kollar utbudet, miljön på kaféet och prisnivån. Men noterar också personalens bemötande och service.

Profilen: Susanne Evertsson Grahn

Ålder: 53 år.

Bor: Mullsjö.

Gör: Adjunkt i svenska som andraspråk och historia på högskolan i..

Profilen: Susanne Evertsson Grahn

Ålder: 53 år.

Bor: Mullsjö.

Gör: Adjunkt i svenska som andraspråk och historia på högskolan i Jönköping.

Familj: Man, tre barn med respektive, fyra barnbarn.

Intressen: Träna, baka och se på sport.

Läser: Mycket facklitteratur.

Lyssnar på: Lars Winnerbäck.

Tittar på: Dokumentärer.

Favoritmat: Vegetariskt.

Drömmer om: Att forska mer.

Annons

Hemma igen summerar de sina intryck, skriver ner en sammanfattning och ger fikastället ett betyg där en kaffekopp är lägst och fem kaffekoppar högst. Inlägget presenteras sedan på fikabloggen.blo.gg och de försöker hinna med en recension per vecka. På bloggen finns också en karta, där läsarna enkelt kan se var de har varit.

— För oss är fika mycket mer än kaffe och kaka. Det är en trevlig sysselsättning som många tycker om. Tanken med bloggen är att inspirera andra och sprida fikakulturen, säger Louice.

Unnar sig det goda

För både henne och Susanne är fikat en trevlig umgängesform och ett bra tillfälle för samtal. Gärna då att det är något gott som serveras, både när det gäller dryck och tilltugg. Båda poängterar dessutom att fika ska man göra med gott samvete.

— Man ska unna sig det goda, säger Susanne.

— Och inte tänka på kalorier, fortsätter Louice.

Brownien och muffisen till trots har både mor och dotter lite andra favoriter – om de får välja helt fritt. Susanne beställer gärna en bärpaj, kombinationen päron och mandelmassa uppskattas särskilt, och det ska vara vaniljsås till. Helst gjord på stället.

— Jag gillar allt som innehåller choklad. Och äter gärna kladdkaka. Samtidigt beror det lite på årstid och humör vad det blir. På sommaren tar jag gärna en lite torrare kaka medan det blir matigare på vintern.

— Semla ska man inte äta på sommaren, säger Susanne.

Sju sorters kakor

Både hon och Louise bakar gärna själva och det blir både kakor, bröd och tårtor. Inte minst Susanne inspireras av sin farmor och mormor och berättar målande om gamla tiders kafferep med minst sju sorters kakor.

Eftermiddagens fika, konstaterar de, var inte så dumt det heller. Miljön var mysig, personalen trevlig och kaffet gott.

— En del fik kan ju vara ganska trista och stela. Personligen tycker vi särskilt om lantkafé som är lite gammeldags. Inte minst på sommaren.

Framöver blir det mer fikatillfällen. Det finns fortfarande pärlor kvar att besöka. Susanne ska dessutom norröver på semester i sommar och då tänker hon, trots att de då inte är i team, dela med sig av sina upplevelser på bloggen.

En och annan gästbloggare och kanske någon tävling kan det också bli. Plus massor av fikatips både här och där.