Morgan Wilhelmsson, som har sina rötter uppe i Värmland (närmare bestämt Åmotsfors), har ett gediget förflutet inom hästsporten, inte bara som stuteriförman åt Stall Palema och Karl-Erik Bender.

— Jag har exempelvis jobbat som hästskötare på Åbytravet på 1970-talet, jag var hos Olof Fägerås i nästan tio år, berättar han.

Vidare har han arbetat på kända stuterier som Lassagården och Broline.

— Jag var på Lassagården under några av de verkliga glansåren, alltså när Quick Pay och Count ́s Pride stod där, minns han.

Men 1992, alltså för 25 år sedan, började han arbeta för Karl-Erik Bender och där har han sedan blivit kvar. Han har dock inte enbart jobbat på stuteriet, innan sekelskiftet var han verksam i tävlingsstallet en period.

— Jag blev sedan ansvarig för Stuteri Palema 2002 och då kan man säga att jag kom rakt in i hetluften. Alf Palema, som då var 13 år gammal, var fortfarande enormt populär i aveln och fulltecknad varje år. Just 2002 kom så hans son, Gidde Palema, tillbaka hit efter att ha stått som avelshingst på Västerbo stuteri, minns Morgan.

Gidde Palema hade fått avsluta sin karriär på grund av skada, men när hästen kom hem igen och Morgan Wilhelmsson kände på honom i lite lugnare jobb, då fick den sistnämnde en speciell känsla inombords.

— Jag hade aldrig känt honom så spänstig ens när han var i full gång med att tävla som unghäst, säger Morgan.

Dessa uppgifter nådde en viss Åke Svanstedt, som tog chansen att dra igång Gidde Palema igen. I april 2003 vann ekipaget sensationellt Olympiatravet på Åby och det var starten för en av de största sannsagor i modern tid inom svenskt trav.

Inom drygt tre år hann Gidde Palema med att vinna bland annat följande 16 (!) stora segrar: Olympiatravet på Åby 2003, 2004 och 2005, Oslo GP 2003 och 2004, Copenhagen Cup 2003, Årjängs Stora Sprinterlopp 2003, Jubileumspokalen på Solvalla 2003, 2004 och 2005, Åby Stora Pris 2003 och 2005, Sundsvall Open Trot 2003, Elitloppet 2004, Hugo Åbergs Memorial på Jägersro 2004 och 2005.

Annons

Samtidigt tjänstgjorde han som avelshingst på Stuteri Palema och stod därförinte i Åke Svanstedts träningsstall på Bjertorp, utan hade sin egen skötare på stuteriet i form av Linda Björnholmen.

— Han var unik på sätt att han utan minsta problem klarade av att vara fulltecknad avelshingst samtidigt som han tävlade, påpekar Morgan Wilhelmsson.

Morgan var, precis som tränaren Åke Svanstedt och skötaren Linda Björnholmen, ytterst delaktig i Gidde Palemas framgångar, fast det har det aldrig talats så mycket om.

— Jag var med på alla resor, vid alla starter som Gidde Palema gjorde. Min uppgift var att rycka skorna på hästen innan start och dessutom sköta den första värmningen. Jag har alltså värmt inför Elitloppspubliken tre gånger, säger han med ett leende.

Nu är detta länge sedan, det är drygt elva år sedan Gidde Palema blev pensionär. Men han är fortfarande i livet, nu 22 år gammal.

Han går där i sin hage på stuteriet och blir ompysslad av Morgan varje dag.

Borta sedan länge är stuteriets verkliga avelsmatador, Alf Palema.

— Han dog 2013 och har sin gravplats här på gården, säger Morgan.

Borta är också en annan av stuteriets avelshingstar, en betydligt yngre sådan, nämligen Symphonic Hanover.

— Vi hittade honom död i sin box i januari i år, han blev bara elva år.

Så nu finns det inte längre någon egentlig avelshingst på Palema, det är bara Gidde och han betäcker ytterst begränsat med ålderns rätt.

— Så här på stuteriet är det ganska lugnt för dagen, vi har sju-åtta fölston och lite unghästar, säger Morgan.

Hemma på den egna gården har Morgan två hästar, som han äger och tränar själv. Den ene av dessa heter Mack Dragan (e. Zola Boko - Stoms Nettan) och blev rikskändis i början av året.

— Han inledde karriären med sju raka segrar under perioden november-februari. Sedan for vi till V75 i Kalmar i början av mars, men där var han inte som bäst. Han fick behandlas i sina framknän efteråt. När han sedan gjorde comeback här hemma i maj och var tvåa på ett bra sätt, då kändes det skönt. Jag hoppas ha en häst som jag kan tävla med länge, säger Morgan.

Hemma på gården går Mack Dragans lillebror Jimmie (e. Symphonic Hanover- Stoms Nettan).

— Han är en helt annan typ av häst än sin brorsa, han har det väldigt lätt för sig och kan nog komma till start betydligt tidigare än vad Mack Dragan gjorde, summerar Morgan Wilhelmsson.

ATG