Real Street Art är titeln på utställningen som öppnar på söndag på Falbygdens museum, och pågår i fyra veckor. Efter det är förhoppningen att den ska vandra vidare genom Skaraborg.

Utställningen består av sex avbildade brunnslock från de orter som har unika lock med eget kommunvapen, bland annat Mariestad, Skövde, Skara och Falköping.

”Det finns mycket konst i våra offentliga miljöer som vi sällan tänker på eller reflekterar över”, menar konstnären Rolf G Olsson.

Det är han som ligger bakom konstprojektet. Den som tittar efter på gator och trottoarer upptäcker att vissa lock har smyckats med exempelvis kommunens logga eller andra symboler.

I gatan kan man på sina håll finna Falköpings stadsvapen. Snart på en utställning i Falköping.
Foto: Privat

”Har det därmed funnits en tanke att höja gatans estetiska värde, ge en konstupplevelse eller handlar det mer om en sorts markering av stadens status?” är en fråga som väcks.

För att avbilda brunnslocken har Olsson använt sig av den grafiska tekniken högtryck. Processen är att brunnslocken i Skaraborgs större orter rengjorts och infärgats.

Färgen har därefter trycks över till ett papper som slutligen har efterbearbetats till ett färdigt tryck. Varje tryck blir ett unikt original.

Idén bakom konstprojektetär att synliggöra och lyfta fram bortglömd, osynlig konst.

– När man gör ett avtryck och sätter upp det på väggen blir det väldigt tydligt att brunnslocken i gatan verkligen också är konst, säger konstnären.

Annons

Han är född i Falun och uppväxt i Hedemora och Nyköping. Under sitt vuxna liv har han bott och arbetat på ett flertal platser i landet, bland annat Stockholm, Östersund, Nyköping och Tidaholm.

Han arbetar med många olika konstnärliga tekniker och material. Främst med måleri i akvarell, olja och akryl. Men även med grafik, konsthantverk och land art - konstprojekt ute i landskap.

Rolf G Olsson har även gått ett flertal kurser i teckning, målning och grafik samt studerat vid Litografiska akademin i Tidaholm. Han är medlem i Litografiska verkstaden i Tidaholm, samt i Skaraborgs konstgrafiska Verkstad.

Olsson är representerad i ett flertal kommuner, landsting och företag i Sverige, samt på Le Roy Construktion i Paris, Svenska skolan i London, Svenska sjömanskyrkan i Hamburg, Svenska skolan i Hamburg, Östersunds Högskola med mera.