Lisa Arnström är mammaledig med dottern Selma, 6 månader. Det är förstås hur mysigt som helst, men Lisa ville gärna träffa andra som var i samma fas av livet.

– Jag ville träffa andra mammor som är i samma situation, berättar hon.

Under namnet Mammafika i Falköping lade hon ut en trevare på Facebook och fick genast gensvar. Facebookgruppen har efter en dryg månad 31 medlemmar och hittills har Lisa bjudit in till två träffar. Och fler ska det bli, kanske med barnvagnspromenader och picknick på programmet när vädret blir lite varmare igen.

Nya vänner

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här bra, säger Lisa Arnström som tycker det är jätteroligt att få tillfälle att lära känna nya vänner och att umgås och prata barn.

Sist var det sex mammor som slöt upp över en fika på Mössebergsgården tillsammans med sina små. Över fikabordet hann de avhandla det mesta som rör småbarnslivet. Det pratades om nappar, viktnedgång efter förlossningen, smakportioner, små tänder som börjar titta fram och mycket annat.

Det blir en hel del barnprat, förstås.

Annons

– Det är skönt att ha någon att bolla med. Och ställa frågor om hur förlossningen var och hur man ska göra om barnet skriker hela tiden till exempel, säger Pernilla Persson som väntar tvillingar till hösten.

Inflyttad

Flera av mammorna är liksom initiativtagaren Lisa Arnström inflyttade till Falköping.

– Jag är norrlänning och kommer från Sollefteå. Det var kärleken som tog mig hit till Falköping. Det har inte alltid varit så lätt att komma in i gemenskapen som nyinflyttad, berättar Lisa som saknade andra mammor att umgås med under föräldraledigheten.

Sara Bocci har kommit till mammafikat med lilla Svea som är två månader. Hon har flyttat tillbaka till hemstaden Falköping efter att ha bott i Italien i sju år.

– De flesta av mina gamla kompisar skaffade barn tidigare, säger Sara.

Hon vet hur det är att lyssna till barnprat när man befinner sig i ett annat skede av livet och har helt andra intressen.

Nu är det dock en helt annan sak och småbarnsmammorna kring fikabordet tar med stort intresse del av varandras erfarenheter.