Falköpings Tidning

Annons

Nästan bara svenskt kött i storköken

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Barn bygger broar

Det byggs broar i Falköping.
Materialet är vänskap, gemenskap, glädje och musik.
Bakom projektet ligger fem förskolepedager i Falköping.

Tio år efter utbrottet: ”Gav oss kalla kårar”

För tio år sedan var svininfluensan i allas medvetande. Handspriten sålde slut och myndigheterna genomförde den största vaccinationsinsatsen i Sveriges historia. Knappt ett år senare hade tidningarnas rubriker om död förbytts till tystnad – pandemin kom av sig.
Då började helvetet för hundratals barn.

Falköping har näst sämst lärarbehörighet i Skaraborg

Andelen behöriga lärare i svenska grundskolor minskar samtidigt som lärartätheten är oförändrad visar siffror från Skolverket. Skaraborg ligger dock något över rikssnittet vad det gäller båda delar.
– De som jobbar långsiktigt med arbetsmiljön i hela verksamheten, erbjuder kontinuerlig kompetensutveckling och har vidtagit åtgärder för att minska den administrativa bördan, kan ha lättare att rekrytera, säger Skolverkets Lee Gleichmann Linnarsson.

Armenien - en nation med mörk historia men också toppar

På onsdag är det minnesdag för det armeniska folkmordets minnesdag. Tidningens Christer Westerdahl har besökt Armenien och berättar här historien om ett folk som upplevt storhetstider men också förföljelse som bara kan jämföras med judarnas öde.

Stefan från Skövde i attentatens Colombo: ”Obehagligt och oroligt”

Stefan Åkerman från Skövde befinner sig tillsammans med sin sambo Anna Olsson i Sri Lankas huvudstad Colombo. Paret hade först planer på att äta brunch och ett av hotellen som utsattes för bombattentat på påskdagen fanns bland alternativen.
– Vi blev helt chockade först och sedan oroliga när vi insåg att det var hotell som attackerades, säger han till tidningen.

Mor och dotter delar på väggarna i Valstad

Barbro Andersson trivdes med jobbet som annonskreatör på Jönköpings-Posten.
– Men att vara pensionär är toppen, nu hinner jag både måla, väva och skiva, säger hon.

Angelica ska försvara sin SM-titel

Förra helgen knep hon en pokal samt en fjärde och femteplacering i fransförlängning i Helsingfors i Finland.
– Jag ser det som en uppvärmning inför SM i Göteborg i maj, säger Angelica Hermansson.

Ashurs omtumlande dygn – nyblivne pappan direkt från BB till otäck skada i fotbollspremiären

Vid lunchtid i fredags lämnade Ashur Gewargis och familjen BB på KSS i Skövde.
Men bara ett par timmar kom den nyblivne tvåbarnspappan tillbaka till sjukhuset – med ambulans.
Däremellan hade han hunnit med ett inhopp i fotbollspremiären – vilket slutade med en olycklig skada.
– Väldigt tråkigt, säger 31-åringen vars fortsatta spelarkarriär nu kan vara i fara.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan