Falköpings Tidning

Annons

Nästan bara svenskt kött i storköken

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Allt hänger på dieseln

Även om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.

Tunnelmålning väcker reaktioner

Kvinnokroppar utan ansikte med blottade underliv. Det är motivet i en de tunnlar som har smyckats av konstnärer i Falköping.
– Hur man tolkar det här beror mycket på vad man har i bagaget. Så är det med mycket konst, säger Karin Hermansson, kulturstrateg på Falköpings kommun.

Hösttradition i återbrukets tecken

På lördag är det dags igen.
Då är borden fyllda av kläder, skor, leksaker och andra prylar.
Evenemanget stavas bytesmarknad.

SD vill svartlista restauranger

Inför årets valvaka fick Sverigedemokraterna nobben på flera restauranger. Då uppkom idén om en svart lista.
– Det vore bra att veta var vi inte är välkomna, menar Hannyah Jörtoft, SD-politiker i Vara.

Niclas Österberg ny kock på Julius

En bekanting är tillbaka som som kock i Tidaholm. Niclas Österberg, 49 år, lagar maten på Julius Bageri och kök.
– Jag har längtat tillbaka till branschen, säger han.

Han blir yngst i riksdagen – nästan

Tobias Andersson (SD) från Skövde blir näst yngst i riksdagen under den kommande mandatperioden.
– Jag var precis och hämtade mitt passerkort till riksdagen, säger han. Jag känner en enorm vördnad.

Bildspel från hockeyderbyt mellan Skara och Falköping

Seriekonkurrenterna Skara IK och Falköping Blue Riders möttes på onsdagskvällen i en träningsmatch.
Gästande Falköping vann med 3–2 efter förlängning.
Se 23 bilder från matchen i artikeln.

Jula köper för 28,4 miljoner

Jula Logistics AB köper det nybyggda tågspåret och 250 000 kvadratmeter mark på Marjarp norr om Falköping.
– Går våra planer i lås kommer det att märkas på arbetsmarknaden, säger Lennart Karlsson, vd för Jula Logistics AB.

Kyrkan har brunnit minst tio gånger

Skara domkyrka har brunnit otaliga gånger genom historien.
Senast var 1947 då brandmännens hjältemod förhindrade en katastrof.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan