Den svenska matenDet omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll. — Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.
Hej!
För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.
Den svenska matenDen svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?
Den svenska matenFazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.
Den svenska matenBryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så. — Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.
Den svenska matenHur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.
Den svenska matenÄven om svenskarna ställde om sina matvanor skulle Sverige stå inför ett stort problem om vi blev avskärmade från omvärlden. Sanningen är att svenskt jordbruk i allra högsta grad är beroende av diesel, som måste importeras.
Den svenska matenNågon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.
Den svenska matenMer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.
GOLFDet nya golfsamarbetet Skaraborgsgolfaren fick en lyckosam start med nästan 3 000 golfrundor.
Det framkom när de fem golfklubbarna Billingen, Ekarna, Lidköping, Läckö och Vara-Bjertorp summerade premiärsäsongen.
SkaraborgNästan vartannat jobb i Skaraborg har sedan millennieskiftet skapats när stabila småföretag går in i en tillväxtfas. Det visar en studie från Högskolan i Skövde.
– Det var förvånande att se hur viktigt detta är för tillväxten i området, säger Christian Jansson, lektor vid institutionen för handel och företagande.
TidaholmSom avslutning på tillsammansveckorna föreläste kriminologen och författaren Maria Dufva för såväl föräldrar och barn om säkerhet på internet. Allt från spel och sociala medier till pornografi och brott berördes.
Det digitala utanförskapetDet finns en grupp som inte kan ta del av utvecklingen med allt fler digitaliserade tjänster för samhällsservice: de som upplever extrem elöverkänslighet.
– Framtiden, som det ser ut i dag, är inte bra för dem, säger Egon Reiver, ordförande för Elöverkänsligas förening i Jönköpings län.
SverigeFörsäkringskassan går nu ut och varnar allmänheten för bedragare som utger sig för att komma från myndigheten. De ska vara ute efter personliga koder till din bankdosa eller Mobilt BankID.
– Om man misstänker att det är en bedragare ska man avsluta samtalet direkt och sedan polisanmäla, säger Gustav Berg, pressekreterare vid Försäkringskassan.