Redan under uppväxtåren i Sörby utanför Floby var Niclas fascinerad av "bonderiet" som han kallar det.

Kort om Niclas

Namn: Niclas Fällström

Firar: Fyller 50 år på söndag den 3 augusti. Det firas med öppet hus h..

Kort om Niclas

Namn: Niclas Fällström

Firar: Fyller 50 år på söndag den 3 augusti. Det firas med öppet hus hemma på Svensgården i Hornborga.

Familj: Hustrun Helen, barnen Simon, Evelina, Emil, Stina och Elsa i åldrarna 26 till åtta och barnbarnet Nelly som blir ett år till hösten.

Gör: Mjölkbonde, landsbygdsutvecklare och driver företaget Falbygdsresor.

Engeraerad i: Leader Östra Skaraborg där han varit ordförande sedan starten, Falköpings Rotaryklubb, Företagarna, Broddetorps LRF och Ekornavallens vänner.

Gillar: Natur i allmänhet och fåglar i synnerhet. Fotograferar gärna och facebookar mycket. Är hockeyfreak och har ett långt och kärleksfullt förhållande till Leksands IF.

Ogillar: Främlingsfientlighet.

Reser: Gärna till Algarve i Portugal där familjen hittat sitt paradis långt från turistområdena.

Drömmer om: En Cadillac som ska bli verklighet innan 60-årsdagen.

– Senare bestämde jag mig för att jag skulle bli mjölkbonde innan jag var 40, berättar han.

Och så blev det, även om det länge framstod som en utopi. Någon föräldragård att ta över fanns det inte, och utan mark och hyfsad kassakista att tillgå var det inte helt lätt att göra verklighet av drömmen.

Men med några månaders marginal innan 40-årskalaset hade Niclas tagit över Svensgården i Hornborga på 22 hektar. Ladugården renoverades och snart kunde de första litrarna mjölk levereras till Falköpings mejeri. Med sina 17 mjölkkor är Niclas Fällström mejeriets minsta leverantör, och det berättar han inte utan stolthet. Liksom att mjölkproduktionen sedan några år tillbaka är ekologisk.

Fantastisk resa

– Jag blev idiotförklarad av många när jag började från noll som mjölkbonde. Men det har varit en fantastisk resa. Det har varit oerhört slitsamt men till slut har det ordnat sig.

Livet som mjölkbonde rimmar väl med Niclas Fällströms övertygelse om det goda livet i skepnad av en levande landsbygd med småskalig livsmedelsproduktion. Som kommunens landsbygdsutvecklare, ett deltidsuppdrag han har, är det frågor Niclas arbetar med att förverkliga också i ett större perspektiv.

– Jag har sett hur det har börjat vända, och det finns ett helt annat intresse i dag för de lokalproducerade livsmedlen än för bara fem-tio år sedan, säger Niclas och berättar bland annat om sitt skötebarn Malta Johanna marknad som drar allt fler till Stora torget på lördagarna.

Kontrovers gav jobb

Hur Niclas fick jobbet som landsbygdsutvecklare är en historia för sig.

– Det började med en kontrovers. Det var Leif Bigsten som var ute på ett möte i Broddetorp och hävdade att Falköpings kommun var så bra på att utveckla landsbygden. Jag argumenterade emot, och sen hade jag fått ett jobb, berättar Niclas med ett skratt.

Annons

Förutom bonde och landsbygdsutvecklare kan Niclas Fällström också titulera sig guide. Företaget Falbygdsresor tar besökare på tur till bygdens pärlor där Hornborgasjön är en av många favoriter.

– Jag jobbade som guide och naturvårdsarbetare vid Hornborgasjön i tio år. Efter att jag slutat där började det suga i guidetarmen efter ett par år, berättar Niclas om hur Falbygdsresor utvecklades.

Fåglar fascinerar

Naturintresset är stort, och som barn kunde Niclas skogarna kring Sörby utan och innan. Så småningom när han blev lite äldre vidgades cirklarna till att omfatta också det fantastiska fågellivet kring Hornborgasjön. Åke Abrahamsson och Sven-Olof Green tog Niclas under sina vingar och introducerade honom till den mer seriösa fågelskådningen.

– Efter gymnasiet fick jag jobb på Floby järnhandel, och ville ha ledigt för att åka och jobba på en fågelstation på Öland. När det blev nej sa jag upp mig. Sedan tillbringade jag ett helt år och reste runt till olika fågelstationer i landet i en Renault 4 som jag gjort om till en husbil, minns Niclas.

Lyckligt familjeliv

Niclas har också fågelskådningen att tacka för att han träffade sin fru Helen.

– Hon är en fiskartös från Öckerö dit jag hade åkt för att se på havsfåglar. Det var hösten 1986, och då dök Helen upp och sedan dess har vi varit ett par.

– Jag känner en stor tacksamhet mot tillvaron. Jag har en fin familj och har det oförskämt bra, konstaterar Niclas fem barn och ett barnbarn senare.

Fågel- och naturintresset är lika stort i dag som då, och Niclas berättar passionerat om hur lärkfalken häckar hemma på gården och om den färgsprakande steglitsan vid tistlarna intill åkerrenarna.

På senare år har foto tillkommit som ett intresse, och inte sällan blir det motiv från naturen som Niclas fångar med sin kamera. De egna kossorna poserar också gärna på bild. Två utställningar har det blivit hittills och Niclas lägger ut många av sina bilder på Facebook.

Leksand är hans lag

Niclas har också ett stort hockeyintresse som följt honom genom livet, och Leksands IF är laget hans hjärta klappar för. Ett par gånger om året åker han upp för att se på match och vid ett tillfälle hade en vän ordnat så att Niclas fick träffa sina barndomsidoler Dan Söderström och Mats Åhlberg.

– Då skakade benen på mig, jag var helt tagen, berättar Niclas.