Museet startade för 130 år sedan på just Axevalla hed och flyttades 1913 till Skövde. För tio år sedan lade man ner Garnisonsmuseet i Skövde, istället flyttade museet till Axvall vid ett tidigare ålderdomshem.

Där kunde dock bara en del av samlingarna visas. I de två förläggningskoncernerna som Garnisonsmusei vänner nu förfogar över är dubbelt så stora jämfört med lokalerna i Skövde och mycket passande för museet. Där visas historien för Skaraborgs regemente, Trängregementet, Västgöta regemente som lades ner 1925, K3:s historia och även historia kring soldater som arbetat med FN och internationellt arbete.

– För tio år sedan började vi prata om lägerhyddorna på Axevalla hed. De stod tomma och vi kunde nog köpa dem från Fortifikationsverket, berättar Björn Lippold, museichef.

Så blev det, de fick de två byggnaderna för 20 000 kronor. Men de sålde de trasiga stora fönstren på byggnaderna för 10 000 kronor - så egentligen kostade de bara 10 000 kronor. Sedan dess har många timmar lagts ner helt ideellt från föreningen Garnisonsmuseis vänner för att göra ordning byggnaderna.

På nationaldagen var det dags att inviga museet med musik, invigningstal och allmän visning av museet.

Läs mer: Så ser det ut i Garnisonsmuseet Skaraborg

Annons

Samtliga tre talare, Garnisonsmuseis vänners ordförande Nils Smith, museichefen Björn Lippold och invigningstalaren Bengt Alexandersson som är garnisonschef i Skövde påtalade hur väl platsen Axevalla hed passar för Garnisonsmuseet. Här blåser historiens vindar.

– Det är en känd övningsplats, Skaraborgs regemente var här från 1600-talet fram till 1900-talet, säger Nils Smith som anser att Skaraborgs militärhistoria är en viktig del av den lokala och regionala historien som nu har en plats där det visas upp och minnena kan leva vidare.

– Axevalla hed har används i 300 år för militära ändamål. Heden och byggnaderna bär minnen från skjutövningar och skyttegravar, därför är plats väl vald för Garnisonsmuseet Skaraborg. Det känns väldigt bra att inviga museet, man kan läsa sig till om historien, men på ett museum går det att få en bild av det. Med inlevelse och sin kreativa ådra går det att återuppleva historien, säger Bengt Alexandersson.

Nils Smith och Björn Lippold tackade även alla sponsorer och bidragsgivare som bidragit och alla som arbetat ideellt med att göra ordning museet. Totalt har 16 000 arbetstimmar lagts ner helt ideellt.

Museet firar med en hel invigningsvecka, det var evenemang på både måndagen och tisdagen vilket det också är på torsdagen och lördagen. På invigningsdagen firade Axevalla IF också sin 95 årsdag med kaffekalas och fotbollsturnering hela dagen, så det var mycket folk som besökte Axvall denna dag.

Relaterat: Garnisonsmuseet är hemma i Axvall