Kön in till avslutningen ringlade lång redan strax efter klockan nio.

Då skyddade sig de flesta med paraply undan ett strilande regn.

Men det hände något därute under de timmar som tre gymnasieår fick sin avslutning. Uppehållsväder väntade de jublande eleverna när de rusade ut ur skolan.

Det hände något därinne också:

Eleverna som gått tre år på gymnasiet blev studenter.

Avgående elevkårsordföranden Andreas de Wit var den som höll i trådarna och kommenderade "mössa upp" och "mössa på", en manöver som följdes av studentsången.

Då hade han just avslutat sitt tal, där han konstaterade att känslorna var blandade inför det faktum att gymnasietiden snart var över. Lycka, vemod, osäkerhet och stolthet turades om att ta över.

— Men jag är stolt över vad jag presterat här under de tre åren. Jag hoppas ni är det också, sa de Wit.

Ingvor Bergman, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, riktade ett tack till både perosnal och elever. Ållebergsgymnasiet växer, och är en av de mest populära gymnasieskolorna i Skaraborg, fortsatte hon.

Annons

Hon hoppade att eleverna lärt sig vara källkritiska, för att kunna hantera ett tilltagande mediebrus.

— Google ger inte svar på livets alla frågor, sa hon och konstaterade att ibland är frågorna viktigare än svaren.

Många elever hyllades extra när långt över hundra premier och stipendier delades ut. Eleverna som fick ta emot uppmuntringarna radade upp sig och blev så många att bredden på foajén nästan inte räckte till.

Skolans chef Torbjörn Karlsson höll sitt tal, en saga om den bittert klagande "Vresen", som skyllde alla motgångar på "den där kommun" och om ett gäng myggor som decimerades till en enda under en farlig flygfärd från landet till studentavslutningen i stan. Där konstaterade den sista myggan att oavsett vem hon sög blod ur så smakade alla likadant.

Historien ledde fram till uppmaningen att eleverna inte skulle bli bittra, att de skulle stå för sina val.

— Och inuti är alla lika, sammanfattade Torbjörn Karlsson.

Avslutningen inramades av nationalsången och sommarpsalmen Den blomstertid…

Däremellan framträdde skolkören, estetelever, Fredagsensemblen och solister i en rad konstellationer och fyllde avslutningen med musik.

Alla anhöriga fick marschera ut ur skolan och bilda publik för den festliga avslutningen, när klasserna avslutade tre skolår med en jublande avslutning.

Och då hade det slutat regna.