Det är ett digert program i Skövde Irish Festival som Staffan Berlin inledde när han på måndag kväll framträdde på biblioteket i Ryd.

– Jag berättar om landets historia och kultur i ord och med sånger, säger Staffan Berlin, som är festivalgeneral och i högsta grad delaktig i programmet, tillsammans med Mathew Glass och Ingela McLellan, från studieförbundet Sensus.

Skövde Irish Festival arrangeras för första gången och pågår under hela veckan på olika platser i, och även utanför Skövde.

– Bland annat blir det irländsk matlagning och konsert med Clann Mhic Ruairí på Fredrikssons Pensionat i Eggby, och bandet ger även en konsert i Kinne-Kleva kyrka.

– De har sina rötter i den irländska sångtraditionen och sjunger bara på iriska. De framför också egenskrivet material och har fantastiska femstämmiga sångarrangemang, säger Staffan Berlin.

På programmet i Skövde finns en introduktion till det iriska språket, lunchkonserter, pubkväll med den svenska duon Dun Aengus, workshops och mycket annat.

– En av höjdpunkterna blir på onsdag då Irlands ambassadör, Dympna Hayes, är på besök i Skövde, där hon kommer att träffa företrädare för kommunen och göra olika studiebesök. Hon kommer också att hålla ett välkomsttal vid Clann Mhic Ruairís konsert på Erik Ugglas teater.

Det blir också filmvisningar på Biograf Odeon och irländsk tipspromenad med Leprechaunjakt för barn på Billingens fritidsområde.

Annons

– Vi vill dela med oss av den irländska kulturen och musiken. Den är helt fantastisk och ännu fler borde ta del av den, säger Staffan Berlin, som har varit intresserad av Irland i snart 30 år.

– Det började när jag i gymnasieåldern upptäckte bandet Pogues, och därefter den traditionella irländska folkmusiken. Jag åker till Irland minst en gång om året, säger Staffan som spelar och sjunger irländsk musik, både själv och i olika band.

Skövde Irish Festival arrangeras av studieförbundet Sensus och Skaraborgs Keltiska förening.

– Den keltiska föreningen är liten och nystartad, och vi hoppas att festivalen ska innebära att föreningen kan komma igång på allvar för att arrangera den här typen av event.

Varför är Irland så populärt i Sverige?

– Jag tror att de flesta svenskar gillar den irländska folkmusiken och pubkulturen. De bitarna finns naturligtvis med, men det är mycket mer än så.

Klicka här för att se det fullständiga programmet.