Många gym finns det i Skövde. Marknaden tycks dock långt ifrån mättad. På lördagen invigdes en tillbyggnad på 300 kvadratmeter hos Friskis och svettis, som därmed fördubblar sin gymyta. Samtidigt passade man på att officiellt ta en ny träningsutrustning i bruk, avsedd för fria vikter och funktionell träning.

Den nya utrustningen består av en stor rigg i mitten. I toppen finns stänger som kan användas för att köra armgång. Upphängda mellan stolparna finns skivstänger som kan användas för knäböj och bänkpress, dessutom finns rep och ringar för diverse klätterövningar.

Längs långsidan mot ytterväggen finns vidare en löparbana med konstgräs där man kan springa och även köra med släde.

Dagen till ära finns förre tiokamparen Henrik Dagård på plats. Han är försäljningschef på företaget som levererat utrustningen och tittar till verksamheten för att se så att allt fungerar. Senare på dagen ska han också ha en föreläsning på temat träning.

– Det är det här som ligger i ropet när det gäller träning nu, att man tränar med skivstänger, hantlar och kettlebells på fria ytor. Och det är många olika varianter av övningar som kan utövas med den här utrustningen, säger Henrik.

– Att det blivit så populärt tror jag beror på att folk har blivit mer medvetna om kroppens funktion. Man vill träna kroppen mer så som den fungerar i vardagen och inte bara sitta still och träna en muskel i taget i en rörelse, tillägger han.

Hur bra blir man med den här utrustningen då?

Annons

– Det är upp till var och en, men man blir aldrig bra bara av att titta på grejorna. Jag brukar säga att träning inte är någon quickfix utan en långvarig process. Träna hellre två dagar i veckan konstant än var en periodare, då får man resultat, säger Henrik.

På plats den här lördagen är också styrkelyftaren Sofia Loft och Josef Sundberg, som ger goda råd och coachar dem som vill testa på de fria vikterna.

En som tar sig an uppgiften under Josefs överinseende är Carl-Johan Hjertberg, som normalt sett mest ägnar sig åt cirkelträningspass runt fem gånger i veckan.

– Det här är helt nytt för mig så det är spännande. Jag har inte gjort knäböj tidigare, det var tungt, säger Carl-Johan efter att ha testat på runt 50 kilo på stången.

– Det är viktigt att tekniken sitter. Men jag fick bra coachning så jag tyckte det gick bra, tillägger han.

Men det är inte bara tillbyggnaden som är ny hos Friskis och svettis. Man har även införskaffat nya spinningcyklar och bytt ut ventilationen i spinningrummet. Dessutom har man köpt in speciella maskiner till cirkelträningen, som ersätter de stationära maskinerna man använt tidigare.

Helt uppenbart är de ansvariga för verksamheten nöjda med de förändringar som gjorts.

– Med den nya delen får vi en öppen träningsyta som vi inte haft tidigare. Det är det vi har varit ute efter, att få de fria ytorna och den fria träningen, den efterfrågas av alla i dag, säger Camilla Berglind från Friskis och svettis.

Gym