Terränglopp blir allt mer populära och nu har Falköpings AIK OK också fått in ett sådant i sitt tävlingsprogram.

Den 16 april – samma dag som de även arrangerar orienteringstävlingen Tour de Mösseberg – är det dags för världspremiären av Husky Trail.

Tanken föddes på en framtidsdag med orienteringsförbundet och togs sedan tillbaka till Falköping.

– Vi bestämde tidigt att vi ville ha det samtidigt som Tour de Mösseberg som är den 16 april. Det var bara fem månader tills det när vi hade mötet så vi tänkte att vi skulle springa på något befintligt spår, berättar Rasmus Persson.

Samarbetar med podd

Någon nämnde hundspåret – och så blev det.

– Då började vi prata om vad vi skulle kalla det. Någon sa hund, någon sa dog och någon sa husky. Då reagerade jag direkt. Jag brukar lyssna på en podd som heter Husky och som, bland annat, handlar om löpning. Jag tänkte att det vore coolt att få med han som gör den på ett samarbete. Jag mailade honom direkt och så blev det.

Hur fungerar det samarbetet?

– Dels sprider han loppet i sin podd och han har även gjort ett avsnitt där jag berättade om loppet och där han sedan intervjuade Sara och Johanna Hagström. Han kommer också vara med och springa.

En som applåderar hela det här initiativet är Thomas Hjert.

– Jag sitter ju lite på dubbla stolar här eftersom jag är med i både FAIK och Falköping Nu. Vi vill ju utveckla varumärket Mösseberg och även idrottsstaden Falköping. Att då få en sådan här tävling, och på Mösseberg, är ju perfekt. Den här typen av initiativ, som sticker ut lite, tycker vi verkligen om, säger han.

Dubbelt Hagström

Annons

Intresset så här långt har varit bra och det har redan ramlat in 70 anmälningar till loppet.

Det kommer att vara totalt fem klasser i tävlingen. 17 kilometer för damer och herrar, 5,2 kilometer för damer och herrar och så 5,2 kilometer för – tja, hundar.

– När vi lanserade loppet fick vi väldigt snabbt reaktioner från personer med hundar som frågade om det fanns en klass där man kunde springa med hundar. Så vi drog igång en sådan, säger Rasmus.

Två som kommer att springa – dock utan hundar – är syskonen Sara och Johanna Hagström. De båda FAIK:arna ser fram emot att tävla på hemmaplan.

– Det känns väldigt spännande. Det ska bli kul att se hur det går och eftersom det är en ganska snårig bana blir det bra träning inför orienteringssäsongen, säger Sara som kommer att springa det långa loppet.

Är det mer en kul grej eller kommer du sikta på att ta hem det?

– Innan så är det mer som en rolig grej, men när man väl är ute så lär det bli tävling av det, ler hon.

Om det blir någon syskonuppgörelse ute på stigarna återstår att se. Johanna har inte riktigt bestämt sig om hon ska springa den långa sträckan än.

– Det blir nog femman för min del. Det ju en skaderisk att springa så långt, säger Johanna.

Sara har dock inte gett upp:

– Jag ska övertala henne.

Den 16 april får vi se hur väl hon har lyckats med det.

FOTNOT: Avsnittet av podcasten Husky där Rasmus Persson pratar om loppet och som också innehåller en timmes lång intervju med Sara och Johanna Hagström kan du lyssna på här (extern länk).