– Det ser man på att skallens ben ännu inte har växt ihop och på tänderna, förklarar arkeolog Tony Axelsson.

Han och hans kollegor har grävt längs med ena kortväggen i resterna av den gamla stenkyrkan som vetter ner mot Varnhems klosterkyrka.

Den allra första byggnaden var av trä och när gårdskyrkan i sten kom till byggde man ut den mot väster. Arkeologerna har kunnat konstatera att trots det gedigna arbetet med grunden så höll inte väggen för tidens tand utan rämnade och välte ner för slänten.

– Vi har hittat många gravar närmast väggen, påkostade gravar, konstaterar Maria Vretemark, arkeolog och antikvarisk expert.

Förmodligen var personerna betydelsefulla.

– Familjemedlemmar till gårdens ägare begravdes närmast kyrkan, sedan arbetarna och längst ut trälarna.

Maria Vretemark har skickat DNA-prover från kvarlevorna på analys för att få veta om hennes aningar om att de tidiga Varnhemsborna hade nära kontakt med danskar och engelsmän stämmer. Här fanns kristna vikingar redan på 900-talet.

– Vi får besked i höst någon gång.

Annons

Man har också hittat spår efter ett långhus och tanken finns att teckna en mer övergripande bild av det tidiga kristnandet i trakten.

– De här fynden kanske kan vara en förklaring till det stora tidsglapp vi har fram till medeltiden i Varnhem, säger Vretemark.

Här på kullen ett stenkast från klosterkyrkan ligger ett av landets äldsta rum.

– Varnhem har visat sig vara en av de viktigaste historiska platserna i Västra Götaland och Sverige. Skandinavien kristnades och byggandet av det som skulle komma att blir Sverige tog sin början just här.

Och därmed har Vaggandebatten just fått ny näring.

Skälet till de utgrävningar som nu har gjorts är att man efter påsk ska börja anlägga överbyggnaden som ska skydda de urgamla murarna.

Under torsdagens presskonferens presenterades skisserna och entreprenörer fanns på plats. Maria Nordström, projektledare för "Projekt överbyggnad i Varnhem" Hon betonar att byggherre är Skara pastorat.

– Det här hade inte varit möjligt om inte vi hade vågat ta varandra i hand. Det blir något långt mer än en pappersprodukt, säger Nordström.

Sista chansen att se murarna, det historiska rummet, och de nu blottade gravarna innan bygget tar fart är på långfredagen och påskdagen.

– Sedan tas tältet bort och det här förvandlas till en byggarbetsplats. Det blir inga grävningar eller visningar i sommar, säger arkeolog Maria Vretemark.