Under drygt nio månader har Trängregementet genom Försvarsmaktens Logistik- och Motorskola utbildat de 22 nya specialistofficerarna.

– Motivationen har varit jättehög. De har med sig mycket kompetens från sin soldattid, säger Jonas Adolfsson, regementsförvaltare på Försvarsmaktens Logistik- och Motorskola.

Alla som gått utbildningen har varit anställda minst fyra år i Försvarsmakten och jobbat som gruppchef minst ett år. Anpassad specialistutbildningen har varit en möjlighet för dem att på kort tid utveckla sig. Tobias Liikanen är en av fem specialistofficerare som kommer till Trängregementet och han tycker utbildningen har varit mycket givande.

Annons

– Det mest minnesvärda har varit ledarskapsövningen med mycket utmaningar som lite sömn och lite mat, säger han.

Ribban höjs

Dagens examen var slutet på den anpassade specialistofficersutbildningen som genomförts på Försvarsmaktens Logistik- och Motorskola. Från och med i höst kommer de som vill utbilda sig att få gå specialistofficersutbildningen på ett och ett halvt år.

– Vi höjer ribban på utbildningen, vilket betyder att de som går utbildningen från och med i höst kommer att kunna bli troppchef, säger Jonas Adolfsson.

Att Försvarsmakten nu fått 22 nya specialistofficerare med inriktning logistik är ett viktigt tillskott, enligt Jonas Adolfsson.

– De är inte så många logistiker på varje förband så de är viktiga för att logistiken ska fungera i krigsförbanden, säger han.

Och Tobias Liikanen ser framemot sitt nya jobb.

– Den största utmaningen nu är väl att på något sätt försöka växa in i rollen från soldat till officer, säger han.