Snabbspår är ett sätt att skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända arbetssökande som har erfarenhet eller utbildning inom ett bristyrke.

Efter godkänt resultat återstår bara en kort väntan innan de får sin yrkeslegitimation.

Samtliga deltagare i snabbspåret har en veterinärutbildning motsvarande minst en fil kand från sina hemländer och har i de flesta fall även varit verksamma i yrket.

Annons

– Tillsammans med SLU har vi sytt ihop en utbildning med ett halvårs studier och ett halvår praktik. Det har varit en intensiv period för deltagarna med studier på svenska och praktik. Men ingen har hoppat av och redan har flera av deltagarna gjort klart med arbete efter fullbordad utbildning, säger Jonas Peterson, samordnare för snabbspåret hos Arbetsförmedlingen.

Deltagarna är från Trelleborg i söder till Luleå i norr och har under året fått studera i såväl Skara som Uppsala samt haft praktik i närheten av sina hem.

Flera av deltagarna kom till Sverige i den stora flyktingströmmen hösten 2015 och redan nu är de alltså redo att ta plats på den svenska arbetsmarknaden.

I förra veckan gick deltagarna igenom de sista kursmomenten på Axevalla travbana och nu är många av dem redo att ta plats på den svenska arbetsmarknaden.

– Det finns några deltagare som behöver lite mer praktik, men det här är en grupp som är oerhört ambitiösa och plikttrogna. När de väl får sin legitimation så har de samma chanser som alla andra med yrkeslegitimation, säger Margareta Stigson, Platschef på SLU i Skara.