En rider är en lista som artisten skickar till arrangören. I den specificeras oftast det rent tekniska arrangemangen på scenen, men också önskemål om mat, dryck och utrustning i logen.

Många superstjärnor har tagit riderkraven till extrema höjder: Madonna har uppgetts ha önskemål på bland annat 20 internationella telefonlinjer i logen, rummet ska vara draperat i speciellt tyg och vara dekorerat med liljor och rosor vars stjälk ska skäras av och vara EXAKT 15 centimeter lång. Säger ryktet...

Rockbandet Van Halen ville ha godis. M&M skulle det vara, men absolut inga bruna. Någon stackars assistent fick alltså sitta och plocka ur alla bruna karameller. Allt för att hjälpa stjärnorna i deras nödtorftiga tillvaro.

Återhållsamma

Annons

Något mer återhållsamma är artisterna som uppträder vid årets Matfestival i Skövde. Vi har tagit del av Lisa Miskovskys och Rydell & Quicks riders.

Förutom de tekniska arrangemangen på scen önskar sig Lisa Miskovsky och hennes crew varm mat som inte får vara av snabbmatskaraktär till middag. I logen vill de ha tillgång till te, kaffe, bröd och pålägg, grönsaker, bekväma soffor, eluttag och en spegel som gärna får vara så stor som möjligt. Inget anmärkningsvärt kan man tycka.

Rydell & Quick vill ha hjälp att bära grejer av fyra personer som helst ska vara nyktra. Kaffe och mackor till tekniska personalen och gärna en gemensam middag efter soundcheck önskas. I logen är önskemålen: "Kaffe, Ramlösa, frukt och nötter/snacks samt fem stycken handdukar vore trevligt om det finns i vår loge". Ganska långt från färgsorterade M&M och måttbeställda rosor.

Ingen alkohol

Har då tidigare artister vid Matfestivalen haft högre krav? Vi frågar Henrik Berggren som under många år varit en nyckelperson i arrangemanget.

– Jag kan inte komma på några jättelika krav från artisterna, och eftersom Matfestivalen alltid arrangerats via det kommunala bolaget har vi kunnat säga nej till önskemål om alkohol, säger Henrik, som är mitt i arbetet med årets festival.

– Krav på en viss sorts müsli och speciella ekologiska physalis har jag varit med och fixat. Men han som ville bli hämtad på hotellet i en sjusitsig bil med skinnklädsel blev besviken. Han fick åka golfbil, avslutar Henrik Berggren.