För drygt tre år sedan vaknade Paul Löwen-Åberg med minnet av en dröm han drömt under natten. Minnesbilden delade han med kurskompisen Viktor Enghed och tillsammans skapade de sedan lärospelet Molnspelet.

– Jag kommer ihåg hur Paul berättade att han hade haft en dröm om att han var i ett magiskt molnland, säger Viktor Enghed.

Först ett år senare blev idén ett konkret projekt och gruppen av spelutvecklare hade då växt till fem. Med spelutvecklingsstudier i Skövde och intresset för lärospel som gemensam nämnare tog Viktor Enghed, Paul Löwen-Åberg, Jimmy Laskowski, Tiago Alves och Svante Almbring kontakt med Dalénium som tog emot idén med öppna armar.

Annons

– Vi tyckte att det var en klockren idé som passade in i vår verksamhet, säger Thomas Sjödin som jobbade på Dalénium för två år sedan då gruppen tog kontakt med science centret för första gången.

Molnspelet är ett lek och lär spel där spelaren utforskar den magiska molnvärlden. Med hjälp av en joystick och knappar kan spelaren regna och sola för att exempelvis få saker att växa.

– Spelet är i grund och botten ett alternativt läromedel som kompletterar undervisningen i klassrummet. Det ska få barn att lära sig mer om biologi och då specifikt om vattnets kretslopp, säger Paul Löwen-Åberg.

På måndagen invigdes Molnspelet som varit ett samarbetsprojekt mellan Dalénium och Arvsfonden i två års tid. Förhoppningen är att sprida spelet så att det så småningom även går att hitta på flera platser i Sverige.

– Det hade varit kul att fortsätta på samma koncept och utveckla fler spel inom andra ämnen. Målet är att närma sig klassrummet, säger Paul Löwen-Åberg.