Det nya partiet Demokraterna har fått hela 17 procent i kommunvalet i Göteborg. Partiet är motståndare till Västlänken, satsningen på en tågtunnel under Göteborg.

Förutom i kommunvalet i Göteborg har Demokraterna deltagit i regionvalet i Västra Götaland, men det är ännu oklart om partiet kommer in i regionfullmäktige eller inte. Partiets siffror är inte redovisade separat i den preliminära rösträkningen som gjordes under valnatten, utan där ingår de i gruppen övriga anmälda partier.

Övriga anmälda partier har fått 4,6 procent i hela Västra Götalandsregionen och 9,5 procent i Göteborgs valkrets. Att andelen röster är högre i Göteborg och lägre i till exempel Skaraborg talar för att Demokraterna kan ha en betydande andel av rösterna på ”övriga anmälda partier”.

Spärren i regionvalet är på tre procent så om Demokraterna har två tredjedelar eller mer av rösterna på ”övriga anmälda partier” så kan partiet komma in i regionfullmäktige.

Feministiskt initiativ är till skillnad från Demokraterna separat redovisade och ingår alltså inte i ”övriga anmälda partier”. Däremot finns det flera andra partier, som Sjukvårdspartiet, som tidigare suttit i regionfullmäktige, som deltar i regionvalet.

För Demokraterna är det naturligtvis en stor sak att ha tagit sig in i Göteborgs kommunfullmäktige och där få många mandat. Tror ni att ni kommit in i regionfullmäktige också?

Annons

– Vi vet inte om det blir några mandat. Vi vill egentligen avvakta så att vi vet vad det rör sig om för några mandat, säger Jan-Olof Ekelund, pressekreterare för Demokraterna.

Om Demokraterna, eller något annat parti, tar ett antal mandat i regionfullmäktige återstår det att se vilka partier som mister mandat de fått sig tilldelade i den preliminära mandatfördelningen från valnatten.

Val