Den gångna månaden kunde blivit kritisk för IFK Skövde. Det var nu laget skulle sättas på prov ordentligt efter det att defensiva stöttespelaren Rex Blom och målvakten Håvard Åsheim tvingats till vila på grund av sina respektive skador.

KRÖNIKA: ”Hur skört är IFK Skövde?”

Försvarsspelet har varit den del i spelet som spelarna efter matcher allt som oftast tryckt på när det kommer till förbättringspotential. Frågetecknen växte sig därmed större när skadeavbräcken drabbade Blåvitt.

Hur skulle Marcus Holmén klara att axla det tunga ansvaret mellan stolparna?

Hur skulle 32-årige Egil Bård Tobiassen, som haft ett längre uppehåll från elithandbollen, klara tempot?

LÄS MER: Ännu en skada i IFK – målvakten opereras

LÄS MER: IFK Skövde värvar norrman

Den slutsats man kan dra än så länge är att svackan inte infunnit sig på riktigt. Visst, det har funnits plumpar i protokollet som storförlusterna mot Redbergslids IK och Eskilstuna Guif. Men när tabelltvåan Lugi hade passerats av IFK efter söndagens seger med 29–25 var det just försvaret en ödmjuk niomålsskytt i form av Richard Hanisch, med en ispåse på handen, satt och berömde på presskonferensen.

Annons

Fast det var inte bara arbetet i de bakre leden som hyllades. Publiken som uppgick till 2418 personer, hyllades till skyarna.

– När de tillkommer blir vi mer uppjagade. Vi är som vargar på jakt här hemma och då tillkommer de procenten som vi kanske inte alltid har på bortaplan, sa vänsternian.

LÄS MER: Hanisch efter hemmasegern: ”Vi är som vargar på jakt”

LÄS MER: Efter publiksuccén – IFK Skövdes sponsorer bjuder på inträdet

Kanske blir detta esset i rockärmen som IFK Skövde drar fram när det vankas slutspel? För det målet kan klubben bocka av – att nå slutspel. Nu kan de i stället satsa på att gå ännu längre.

Hemmaplansfördelen är alltid, eller i alla fall oftast, viktig att ha med sig. Att döma av IFK:s utveckling under hösten kan den bli av extra vikt i år. Och vilka ska då besegra Jonas Willes mannar i en matchserie? Slutar Blåvitt tvåa – då är det inte alls omöjligt att IFK går hela vägen till final.

Spelschemat ser gynnsamt ut på pappret under resterande delen av året. Andraplatsen kan då bli IFK:s att försvara under våren. Att nå förstaplatsen blir svårt med tanke på vilka som innehar den. Kristianstad har svajat men de är fortfarande Kristianstad och när Champions League-spelet tunnas ut kan mer energi läggas på den inhemska ligan av förklarliga skäl.

LÄS MER: Ny hemmatriumf för IFK Skövde

LÄS MER: Tredjemålvakten tog chansen och briljerade när IFK Skövde vann

IFK Skövdes resterande spelschema 2018

13/12 Önnereds HK (b)

17/12 HIF Karlskrona (h)

21/12 AIK (b)

26/12 AIK (h)

30..

IFK Skövdes resterande spelschema 2018

13/12 Önnereds HK (b)

17/12 HIF Karlskrona (h)

21/12 AIK (b)

26/12 AIK (h)

30/12 HIF Karlskrona (b)