Man brukar säga att man inte ska dra för stora växlar vid resultat i träningsmatcher. Men är det någon sport som man via dessa kan komma någorlunda nära sanningen är det ändå i handboll. Går du inte in för det till 100 procent är det meningslöst och det blir betydligt mer märkbart vilka som är "där" och "inte där" än i många andra idrotter.

Har vi detta som utgångspunkt kan IFK:s säsong komma att bjuda på en liknande formkurva som försäsongens – upp och ner men med en positiv övervikt.

Investerat i klass

I de inledande matcherna var det ett IFK som sprudlade av energi och spelglädje. Offensiven såg stekhet ut. Främst tack vare speldirigent Matias Helt Jepsen som kommer bli ligans utropstecken tillsammans med Ystads IF:s yngre variant av Skövdes mittnia, Ludvig Hallbäck. Att tyda av diverse omdömen från de som sett Helt Jepsen i danska ligan, och av det som synts i de inledande matcherna i Blåvitt-tröjan, kommer den svenska handbollspubliken få njuta av Helt Jepsen och hans handled.

När vi ändå är inne på niometersspelare ska vi nämna Richard Hanisch. Den rutinerade Eskilstunasonen kommer från en succésäsong med norska Elverum och verkar passa bra ihop med Helt Jepsen.

Fortsättningsvis har även Kristian Svensson växlat upp. Med en bättre omgivning är det inte bara upp till honom att hitta på något när det går lite tyngre i matcherna. Nu får han hjälp och oket över hans axlar lättar.

Annons

Avslutningen på försäsongen har inte sett lika trygg ut som starten. IFK visade sig sårbara när offensiven inte flöt på som vanligt och försvaret sattes på ordentliga prov. Ett försvar som flera av lagets spelare har sett som den stora punkten att förbättra för att nå framgång.

Tillräckligt bra talanger?

Tillbaka till truppbygget.

Förstavalen över egentligen hela banan ser bättre ut än i fjol. Kristian Svensson vittnade också på upptaktsträffen i måndags om en större bredd i truppen. De lovande spelarna födda 99-00 står redo att hoppa in. Men är de tillräckligt bra redan nu? Jack Thurin har visat att hans toppar är höga men däremellan kan skotten hamna mer utanför än i mål. Victor Ljungkvist är skadad och missar stora delar om inte hela höstsäsongen. Kommer Miguel Mbumba få tillräckligt mycket speltid för att utvecklas så pass att han når den kvalité som krävs för att täcka upp bakom en förstalina?

Visst, de unga har blivit ett år äldre och troligtvis ett år bättre. Men har hela laget, med nyförvärv inkluderat, blivit 14 poäng bättre? Så långt ifrån slutspel var IFK i fjol. Som Richard Hanisch själv sa så är det inte bara att vända på en femöring.

Och för att inte glömma konkurrensen. Vilka av förra årets slutspelslag ska Skövde peta?

– Det pratas om att Skövde är bättre på pappret än i fjol. Visst, det kanske vi är. Men det är inte lika lätt att säga vilka vi ska byta plats med av de tidigare slutspelslagen, sa Jonas Wille i en intervju med sporten i måndags.

Hur mycket har lagen runt omkring slutspelsstrecket försämrats? Har de försämrats? Hur mycket kommer Eskilstuna Guif sakna Markus Sjöbrink? Kommer laget kliva fram och tillsammans fylla Jonathan Carlsbogårds skor så som han fyllde Linus Arnessons i RIK?

Svårt.

Intressanta streckkampen

IFK:s spelarmaterial är hur som helst tillräckligt bra för att nå en åttondeplats. Drabbas man inte av skador på nyckelspelare, eller att de av andra omständigheter underpresterar under en längre tid, bör det räcka. Kan IFK dessutom få tillbaka lite tryck inne i ett Arena Skövde, som varit ett bibliotek på senare tid, kan detta bli ett roligt år.

Ett varningens finger ska dock vara där. IFK-supportrar får akta sig för att gapa efter för mycket. Även om klubben har rustat ska du ikapp lag som i princip är intakta. Kampen kring strecket kommer bli intressant att följa. Den mest intressanta kampen i en annars ojämn handbollsliga.

Olausson tippar handbollsligan

1. IFK Kristianstad

2. HK Malmö

3. Ystads IF

4. Alingsås HK

5. Sävehof

..

Olausson tippar handbollsligan

1. IFK Kristianstad

2. HK Malmö

3. Ystads IF

4. Alingsås HK

5. Sävehof

6. Lugi HF

7. Redbergslids IK

8. IFK Skövde

---------------------

9. Eskilstuna Guif

10. Hammarby handboll

---------------------

11. IFK Ystad

12. AIK

13. Önnereds HK

---------------------

14. HIF Karlskrona