Nej, man behöver inte ens ha en balkong, konstaterar Jeanette nöjt. Många örter och kryddor trivs på en fönsterbräda i en lägenhet.

Recept till två koppar anti-förkylningsté

1 matsked torkad rölleka (som plockas på sommaren)

1 matsked torkad pepparmynta

1 tesk..

Recept till två koppar anti-förkylningsté

1 matsked torkad rölleka (som plockas på sommaren)

1 matsked torkad pepparmynta

1 tesked fänkålsfrön

1 liten kvist färsk timjan som klipps i småbitar

4 dl vatten

Häll allt i en kastrull, sätt på lock utan hål och koka upp. Dra åt sidan och låt dra i fem-tio minuter. Överblivet té är gott som isté. Gott att göra té av är torkade lindblommor, pepparmynta,

Jeanettes kommentar: "Om du tar honung i téet, vänta med att lägga i honungen tills téet är cirka 40 grader”.

– Det är det som är så roligt! Alla kan odla! Tänk bara på att det lätt blir enorma mängder när man sår frön, så att man inte springer iväg och köper fyra fröpåsar på en gång, säger hon.

Den marockanska myntan är en av favoriterna i Jeanettes matlagning. Den hamnar på mackor, i sallader och lite överallt. Oregano och torkade nässlor inmundigas också i massor.

– Man kan plantera en del kryddor, som citrontimjan, som marktäckare i trädgården också. De breder ut sig fint och luktar gott, säger hon.

När det kommer till té finns så finns det lite olika sätt att tillaga det. Jeanette förklarar genom att först göra ett anti-förkylningsté med både torkade och färska örter och kryddor i vatten som kokas upp med lock utan hål (se receptet intill).

Annons

– Det är viktigt att locket inte har något hål. Örterna är fulla av eteriska oljor, vitaminer och mineraler som är flyktiga men stoppas av locket.

Jordgubbsmynta och citronmeliss

Sedan gör hon ett te med enbart färsk jordgubbsmynta samt färsk citronmeliss som får dra i varmt, men inte skållhett, vatten. Det doftar gott i hela köket av framför allt myntan.

– Det blir mer som ett mysté!

När man är nybörjare så är det bäst att läsa på innan man beger sig ut i skog och mark för att plocka växter, menar Jeanette, eller att gå en kurs.

– Man ska ha respekt för att örter och kryddor är medicinalväxter och exempelvis Johannesört kan påverka effekten av viss traditionell medicin. Därför ska man vara försiktig med just Johannesört. Däremot kan man göra hudolja med Johannesört; den blir rödaktig, säger hon och visar en flaska med ett eldfärgat innehåll.

Gör egna oljor

Jeanette använder solrosolja som bas till sina olika hudoljor men det går lika bra med mandelolja, olivolja eller rapsolja. Hon fyller en halv glasburk med torkade lavendelblommor och olja.

– Blommorna plockade jag direkt från lavendelplantan i höstas och lade i en burk. Burken ska stå i ett soligt fönster. Några gånger i veckan snurrar man på den och efter varje gång skruvar du av locket och sätter på igen, säger hon.

Oljorna förvaras i rumstemperatur i ett mörkt skåp.

– Hade vi inte haft örterna så tror inte jag att vi hade funnits. De har ju burit människan! säger hon glatt.