Det blev dubbel svensk glädje under lördagen i norska Lillehammer där ungdoms-OS avgörs. Den enda åkaren som var snabbare än Johanna Hagström i distansen cross fristil var landslagskollegan Moa Lundgren. Hon var 1.74 före Johanna i mål. Bronsmedaljen gick till Laura Chamiot Maitral från Frankrike som var drygt två sekunder bakom Johanna i finalen.

– Det kan inte bli mycket bättre. Det har gått kanonbra hela dagen. Moa blev etta och Johanna blev tvåa i kvalet, de vann båda sina semifinaler och sedan tryckte de på och levererade i finalen. Det var perfekt, säger Linus Davidsson som är ledare för den svenska längdtruppen.

Hur var finalen?

Annons

– Man kände tidigt att båda två var i bra slag för dagen. De kontrollerade det riktigt bra och följde planen som vi hade lagt upp. Sedan är det förstås alltid nervöst och inget är klart förrän de går i mål. Även vallarna hade gjort ett riktigt bra jobb och alla pusselbitarna föll på plats den här dagen.

Inför lördagens cross fristil visste Johanna inte riktigt vad hon kunde vänta sig.

– Jag vet ärligt talat inte riktigt vilka svårigheter som väntar då, sa hon inför tävlingen.

Nu vet vi att det var svårigheter som hon klarade av alldeles utmärkt. Johanna Hagström har hunnit samla på sig många medaljer under sin karriär och nu kan hon lägga till ett silver på ungdoms-OS till den samlingen.

Fotnot: FT-sporten har sökt Johanna under lördagen men utan framgång.