Ida Gustafsson har varit rullstolsburen sedan hon var liten. En nervskada gör att hon måste använda rullstolen så fort hon ska ta sig fram utan bil.

– Tidigare har jag kunnat gå med kryckor men skadan blir lite värre för varje år så nu går det inte längre, säger hon.


När hon var liten hade hennes föräldrar ett parkeringstillstånd för de särskilda p-platser som finns för personer med funktionshinder, för att ha plats nog att få ut rullstolen.

– Redan då var det problem med att folk utan tillstånd ställde sig på parkeringarna. Men jag tycker att det har blivit värre, säger Ida Gustafsson.

Ida Gustafsson tycker situationen med obehöriga som lägger rabarber på handikapparkeringar har förvärrats.

Hon bor i Tidaholm men besöker ofta Skövde där hennes pappa bor och säger att det är ingen skillnad i attityd mellan städerna, det är lika illa.

När Ida ska lasta ut rullstolen ur bagageutrymmet på sin Volvo V70 har hon hjälp av en robotarm som vecklar ut sig och lyfter stolen från bagaget och fram till förarsidan. Det betyder att det måste finnas plats både bakom bilen och vid sidan av den för att roboten ska kunna jobba.

Förardörren går att öppna så den står i 90 grader mot bilen.

– Så mycket som dörren går att öppna, så mycket plats behövs vid sidan.

Ida är alltså helt beroende av att kunna använda de särskilda p-platserna som finns.

– Skulle det vara upptaget har jag inte en chans. Jag kan inte stå på en vanlig parkeringsplats.

Tyvärr händer det allt för ofta att människor utan tillstånd använder platserna.

Annons

– Jag brukar säga till och då svarar de oftast att de bara skulle göra ett kort ärende av något slag. Det är väldigt mycket ”jag skulle bara”.... Jag försöker förklara att det inte hjälper mig, att jag inte har något alternativ.

Det har hänt att Ida har fått leta upp en plats längre bort från parkeringen vilket gjort att hon kommit försent till bokade tider.

Det Ida efterlyser är lite mer respekt och hänsyn till att det faktiskt finns människor som behöver platserna.

– Det är inga dåliga människor som ställer sig där men de tänker inte hela vägen - att det faktiskt påverkar någon annan.