Bland många väl inarbetade traditioner i centrum av Falköping finns Påsk-i-stad och nästa lördag, alltså på självaste påskafton, är det dags igen.

Mitt på torget kommer elever från år 1 vid handelsprogrammet på Ållebergsgymnasiet att erbjuda ansiktsmålning samtidigt som de pysslar med korvgrillning. I anslutning till detta kommer BS Foto att ha en studio där man kan bli fotograferad, förslagsvis med en snygg ansiktsmålning.

Går påskparad

Vid elvasnåret blir det så en påskparad genom centrum. Den startar borta på gågatan och går fram till Stora torget under ledning av påskharen och till ackompanjemang av Britt-Marie Stridh på dragspel.

Annons

Väl framme på torget blir det sedan gemensam dans med den nyss nämnde påskharen i centrum.

— Vi hoppas att både vuxna och barn går med i paraden och sedan också deltar i dansen. Vi hoppas också att många väljer att klä ut sig, säger Woori Gennemark.

Pyntar torget

Även Falbygdens Mat & Kultur kommer att finns med i bilden.

— Vårt uppdrag är pynta Stora torget med tillverkade träd, som är dekorerade med tygstycken, säger Gerth Bragnå.

Noteras ska också att Bildkällan vid Stora torget har öppet sin vårsalong, vilken för övrigt startar redan på skärtorsdagen.

Sist men inte minst finns också Falköping Nu med på ett hörn, inte minst via den skrift man har gett ut lagom till påskhelgen, nämligen Vårmagasinet. Den har störst fokus på den konstrunda som äger rum i bygden under påskhelgen, men innehåller även mycket annat, exempelvis information om nyss nämnda Påsk-i-stad samt om det som händer runt Hornborgasjön nu i trantider.

— Vi är många som samverkar för att göra påsken till något lite extra, både för våra egna invånare och för tillresande turister. Det är ju trots allt ganska stor rörelse i bygden under denna helg tack vare konsten och tranorna, säger Thomas Hjert, vd på Falköping Nu.