Som kund i hemtjänsten har man rika tillfällen att tänka, allt under förutsättning att en nådig Försyn låtit en få ha kvar den förmågan. Så här gick funderingarna i morse.

Solen och en envis hosta väckte mig tidigt, solen flödade och de hjälpsamma undersköterskorna hälsade som vanligt med ett hurtigt "gomorron". Ovetande om att motsatsen var det som gällde gick de vidare med morronsysslorna, muntert skämtande med varandra och mig. För dagen var de två. En med ursprung i Turkiet och en ifrån landsbygden söder om Falköping. Goda, uppmuntrande kolleger och kamrater, som utan svårigheter, samarbetade och kompletterade varandra i de invanda momenten och samtidigt hade väldigt roligt.Inte åt mig, vad jag förstod, utan helt enkelt kul. En livsglädje och ett fnissande som brukar finnas hos bästisar av yngre årgång.

Dagen innan hade det varit veckoinköp på matvaruhuset i väster, ett andningshål för oss långliggare, där man kan följa med till affären för att på nytt få samla åt sig prickekorv, clementiner, prästost, brödkaka och ärtsoppa. Den dagen med en ung dam från drömlandet Kurdistan och en annan med ursprung i Irak. Även då fick jag bevittna hur lätt vänskap och samarbete formas mellan människor med olika politisk, kulturell och social bakgrund.

En tanke som strax infinner sig är varför detta ska vara så svårt i respektive hemländer. Kurdistan är till exempel det efterlängtade hemlandet för utspridda kurder i Turkiet, Iran, Syrien och Irak, invecklade i förödande strider med värdnationerna om rättigheter, mark och gränser. Tankarna går vidare till Syrien och Israel där politiska grepp och missgrepp har blåst under grymma maktstrider i decennier.

Annons

Med tanke på hur hänsynsfull kamratskap och fungerande arbetsgemenskap så lätt byggs upp i vårt land, kommer slutsatsen att individerna själva är bäst på att bygga upp harmoni och gemenskap. Inte påtvingade politiska system och teorier.

Så självklart enkelt allting blir en alltför tidig morgon med skrällhosta och flödande solsken.

Rolf Johansson