Ändå. Någonting skaver. Alla fina ord, alla plötsligt så självklara sanningar.

Plötsligt är vi så rörande överens om att barn och alkohol inte hör ihop.

Plötsligt förstår vi hur obehagligt det känns när pappas kramar är annorlunda, mammas skratt skråligare och farfar luktar så konstigt.

Men var är alla dessa sanningar en fredagskväll i februari? På midsommarafton, eller under semestern?

I en undersökning som IQ presenterade i somras svarade mer än hälften av de tillfrågade att de drack både mer och oftare under just semesterperioden.

Men då, när solen står som högst och det osar lockande från grillen, fylls inga flöden med kampanjande ställningstagare, utan med rosévinsglas i motljus.

Vi lever i ett samhälle där vår rätt till alkohol går före alla eventuella skyldigheter. Där var fjärde förälder, enligt en opinionsmätning, tycker att det är okej att vara berusad framför sina barn. Där en professor i tv går ut och avlivar myten om att det är skadligt med alkohol under amning eftersom den ”leder till otroligt mycket ångest och dåligt samvete hos mammor”. Där en upprörd skribent, som unnat sig ett glas vin i veckan under hela sin graviditet, ryter ifrån: ”För tusan, vi skulle bli föräldrar, inte helgon!”

Så är det då med Vit jul på samma sätt som med Earth hour eller klimatkompenserade flygresor? Ett tillfälle där vi får visa hur solidariska vi är med ett problem det i övrigt är mest bekvämt att blunda inför.

Vi släcker lamporna en timme i mars men i december sätter vi adventsljusstakarna på timer bara för att vi tycker att det är så fint att de lyser när vi kommer hem.

Vi bokar Thailandsresan för femsiffrigt belopp men köper utsläppsrätter för dryga tusenlappen för att ursäkta det 3,4 ton stora koldioxidutsläpp vår lilla tripp medför.

Vi skippar nubben på jul men skålar i champagne på nyår. Då har ju barnen haft sin högtid.

Vit jul ÄR en fantastisk kampanj. Vuxna människor som tar ställning för en nykter jul, för barnens skull – vad annat kan man göra än att applådera?

Möjligtvis önska att julen skulle vara ända fram till påska.

Läs mer om vit jul.