Stöldmärkning av verktyg och andra värdesaker DNA-märks i allt högre utsträckning. Det är en utveckling som både polis och försäkringsbolag välkomnar.

Det handlar om en syntetiskt framställd vätska som är unik för användaren och därför kan spåras. Den penslas på föremålet man vill märka och är osynlig för ögat, men syns i UV-ljus.

Det är en av orsakerna till att alla polisbilar få en väska med den här typen av UV-lampor. Även godsspanare och beslagshandläggare kommer att ha tillgång till utrustningen.

Annons

– Om vi stoppar en bil som har fullt med datorer och verktyg i kofferten kan vi nu snabbt avgöra om det rör sig om stöldgods. Vi kommer att få betydligt fler glada målsägande eftersom det kommer att bli lättare att få tillbaka det som är stulet, konstaterar Morgan Tärning.

Det här är också något polisen propagerar för på möten om bland annat grannsamverkan mot brott.

Sätt upp skyltar

Myndigheten menar att om man sätter upp skyltar om att om att värdesakerna är DNA-märkta har det med stor sannolikhet en avskräckande effekt på eventuella tjuvar. Studier som polisen har gjort i vissa bostadsområden och kommuner visar också att inbrotten blir färre.

Prislappen för en flaska med den här typen av medel ligger runt 500 kronor. Man räknar med att märkningen varar i fem år på saker som finns utomhus, men betydligt längre om de förvaras i exempelvis bostaden.

Polisen ser en stor utvecklingspotential på det här området och hoppas givetvis att allt fler ska använda sig av den här typen av märkning.

Flera andra polisområden i Västsverige har redan tidigare skaffat UV-lampor.

– Vi har gjort en del försök, men nu köpt in ett större parti lampor, berättar Morgan Tärning.