I måndags häktades två män, en 49-årig man och en 45-årig man. Båda är för närvarande är hemmahörande i norra Skaraborg. Männen häktades på sannolika skäl misstänkta för människorov och kammaråklagare Jennifer Hasselroth gjorde klart redan då att brottsrubriceringen kan komma att ändras till mord.

Båda männen har nekat till brott och åtminstone en av försvarsadvokaterna har fått yppandeförbud.

Det var i torsdags i förra veckan som en man anmäldes försvunnen i Töreboda av sina anhöriga. Enligt de anhöriga skulle mannen inte försvinna frivilligt.

I måndags hittades en kropp utomhus vid en gödselbrunn strax utanför Moholm. Polisen misstänker att det är den försvunne mannen, men kroppen har än så länge inte blivit identifierad.

– Efter att ha legat utomhus var den i ett sådant skick att det inte gick, därför skickades kroppen för rättsmedicinsk undersökning till Göteborg, förklarade förundersökningsledare kammaråklagare Jennifer Hasselroth i går.

En identitet går oftast att fastställa med hjälp av tandkort eller DNA och enligt spaningsledare Niklas Lindström kan en identifiering bli klar i nästa vecka.

Under tisdagen genomfördes även en teknisk undersökning av bostaden till en av de häktade.

– Vi har haft hans bostad avspärrad under helgen, bekräftar kammaråklagare Jennifer Hasselroth.

Enligt Aftonbladet bar poliser ut vapen ur bostaden, som lastades i en polisbil.

Annons

Utredningen befinner sig i ett tidigt skede där det mest handlar om att samla in så mycket bevis som möjligt. Uppgifter sprids om en kidnappning som gick fel och möjliga motiv.

Uppgifter till tidningen har gjort gällande att en bilbrand i ett skogsparti på lördagen cirka tre kilometer utanför Töreboda kan ha samband med händelsen. Men det är något som åklagaren varken kan bekräfta eller dementera.

– Det har varit flera händelser under den gångna helgen. Det kan finnas ett samband, men behöver inte ha det. Det är inget jag känner till, säger Jennifer Hasselroth.

Polisen är förtegen och spaningsledare Niklas Lindström hänvisar till polisens kommunikationsavdelning i Göteborg.

– Vi måste få arbetsro, samtidigt som vi är väldigt måna om vår goda relation med lokalmedia. Det här är ett stort ärende och vi har så här i semestertider ett ansträngt läge rent personalmässigt. Inte bara på grova brott, förklarar Niklas Lindström.

Ärendet är ändå prioriterat och det finns särskilda utredare som bara jobbar med fallet.

– Vi är i ett utredningsläge där vi bedömer att vi har bra bevisning med tanke på att domstolen beslutat häkta två personer på sannolika skäl misstänkta för brottet. Så jag är optimistisk om att vi kommer att lösa det här.

Flera förhör i ärendet väntar och alla tips och iakttagelser kommer att gås igenom.

– Jag är idel öra för tips, säger Niklas Lindström.

Relaterat: Två män häktade misstänkta för människorov

Men han är idag inte beredd att diskutera vilka tips som hittills kommit in.

– Jag kan säga mer när kroppen är identifierad.

Han är väldigt tydlig med att det inte handlar om ovilja från polisens sida.

– Vi tittar på allt, men vi stämmer inte av det med media.

Relaterat: Kidnappad man kan ha hittats död i Töreboda