I mitten på mars slog anhöriga larm om att en kvinna från Borås var saknad. Kvinnan, som under en längre tid haft vad som beskrivs som en våldsam relation med en drygt 40-årig man från Ulricehamnsområdet, hade meddelat att hon och han skulle göra ett nytt försök. Paret skulle träffas i ett fritidsboende i en mindre ort utanför Falköping.

När en polispatrull från Borås åkte till platsen för att leta efter den saknade kvinnan förstod de ganska snabbt att något allvarligt inträffat. På en hög bakom ett uthus hittade de en sönderbränd människokropp.

Den 16 mars greps den nu åtalade mannen som sedan den 20 mars varit häktad.

Enligt det åtal som nu inlämnats till Skaraborgs tingsrätt ska följande ha hänt:

Någon gång mellan den 12 och 13 mars ska mannen ha misshandlat kvinnan, som han haft en långvarig relation till, i hennes hem. Misshandeln ska ha varit så allvarlig att kvinnan avlidit av skadorna. Polisen tror att mannen utdelat flera slag mot kvinnans huvud och slagit hennes huvud mot en dörrpost.

Efter att kvinnan avlidit ska mannen ha fört hennes kropp till en plats bakom ett uthus, och där eldat upp hennes kvarlevor.

- Sättet som kroppen hittades på har gjort att förundersökningen tagit tid, säger Lars Johansson, chef för enheten för grova brott.

- Det har varit svårt att identifiera offret.

Den åtalade förnekar brott och omständigheterna kring vad som faktiskt hände oklara. Därför åberopar åklagaren, som alternativa yrkanden, att han också skulle kunna dömas för grov misshandel, grovt vållande till annans död och brott mot griftefrid. Med det menas att man anser det bevisat att det är han som eldat kroppen, men att det varit svårare att exakt leda i bevis vad som lett till kvinnans död. Avsåg han av döda henne, eller fanns andra omständigheter?

Annons

- Han har medgivit att han varit där, men i övrigt inte varit så medelsam.

Bland bevisen som kommer att riktas mot mannen finns en omfattande medicinsk utredning om det våld som riktats mot kvinnan. Ett vittne kommer att höras om den kraftiga rökutveckling som kunnat ses på platsen den 13 mars, samt förhör med kvinnans anhöriga. Deras bild av mannen är den av en mycket våldsam person som vid upprepade tillfällen brukat våld mot kvinnan.

På mannens kläder han polisen kunnat finna spår av kvinnans blod, och avläsningen av mobiltelefoner visar att de haft kontakter med varandra dagen då kvinnan avled.