När tidskriften Expo tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet listar de kommuner som de senaste tio åren haft höst grad av nazistisk närvaro hamnar Skara kommun på topplistan med sin plats 23 i landet.

Den nazistiska närvaron i kommunen är polisen också väl medveten om. Men de menar att för Skaras del handlar det om enbart ett fåtal personer. Eftersom antalet nazister i landet är relativt få gör det att även ett fåtal högerextrema i en liten kommun som Skara får genomslag i undersökningen. Att just Skara utmärker sig är dock inte särskilt förvånande.

- Det finns en sådan tradition sedan tidigare med högerextrem närvaro. Men vi har inte sett så mycket aktivitet, säger Mats Bergström som är polisområdeschef i Skaraborg och fortsätter;

Mats Bergström är polisområdeschef i Skaraborg.
Foto: Janne Andersson

- Nordiska motståndsrörelsen har visat upp sig över motorvägar och broar och haft utdelning av material på olika ställen i Skaraborg. Vi har däremot inte sett några större händelser kopplat till dem, men följer det tillsammans med säkerhetspolisen.

Mats Bergström beskriver hur polisen har en särskild organisation som är valrelaterad där även högerextrema grupper ingår.

- Underrättelsearbetet gör att vi har bra koll på dem. Men det handlar om ett fåtal personer. Jag kan inte gå in på antal men vi ser ingen större aktivitet just i Skara kommun, säger Mats Bergström.

Däremot är polisen beredda om något skulle ske.

Annons

- Att man har en politisk uppfattning åt det extrema hållet oavsett om det är vänster, höger, religion eller av andra skäl kan vi inte ingripa mot. Det är så det fungerar i en demokrati. Men när det handlar om våldsbejakande extremism så är det en polisiär sak att hålla reda på. Blir det våldsamt, det är då polisen kan ingripa.

Känner du till någon våldsam händelse kopplat till NMR i Skaraborg?

- Vi kan inte uttala oss om detaljer i vårt underrättelsearbete. Men det har varit väldigt låg aktivitet i Skaraborg.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström (S) instämmer i den bilden.

- Närvaron är inget vi möter vardagen. Men sen flera år tillbaka känner vi till att de finns här och det har vi också en dialog med polisen kring.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fattade man också beslut om en handlingsplan kopplat till våldsbejakande extremism.

- Den innebär att kommunens säkerhetssamordnare i samverkan med polisen kommer att arbeta med att identifiera och följa extrema rörelser för att vi ska ha en god kunskap och förberedelser för att kunna jobba både förebyggande och om det behövs i akuta insatser, säger Fredrik Nordström.