På kort tid har Vedum med omnejd drabbats av ett antal bränder. Bland annat har scoutstugan i Vedum brunnit, ett klubbhus på Larvs idrottsplats har eldhärjats och natten mellan måndag och tisdag brann en byggnad i anslutning till Vedum köks ner till grunden.

Finns det något samband mellan de olika bränderna?

– Man kan ju inte utesluta det i alla fall. Det är helt klart märkligt att det brinner så mycket på en ort. Det borde ju finnas ett samband, säger Lars Johansson, som är kommissarie vid Polisen i Skaraborg och den som är ansvarig för utredningsarbetet.

– Vi har haft en ökad insats, med fler poliser på plats, men den har inte gett något än så länge. Bränder är svåra att utreda, då ju spåren ofta brinner upp. Dessutom undersöker vi om det finns något samband med eventuella bränder i gränstrakterna mot Älvsborg.

Hur går utredningsarbetet till?

– Vi håller på med tekniska undersökningar samtidigt som vi undersöker vad det kan finnas för personer med dragning åt bränder i området. Det är lite svårare nu på sommaren då folk rör sig mera. Sen har det väl blivit så att det pratas väldigt mycket om bränder i media just nu, och det kan trigga personer med sådan läggning.

– Vi är väldigt beroende av tips från allmänheten. Vi kan se ett mönster att de flesta händelserna har inträffat sent på natten, och vill gärna komma i kontakt med alla som gjort observationer. Ring polisen på 114 14 om ni sett eller hört något, uppmanar Lars Johansson.

Annons

Samtidigt som det brinner i Vedum så pågår en stor insats för att släcka skogsbränderna i mellansverige. Styrkor från hela landet och även utrikes har kallats in för att hjälpa till.

Anders Ydergren, brandmästare i Räddningstjänsten Västra Skaraborg (RVS), berättar om läget:

– Vi har fått en allmän förfrågan om att hjälpa till i Sverige. De första av vår personal åkte till Dalarna.

Räddningstjänsterna i östra och västra Skaraborg är samordnare för verksamheten och hjälps åt att ta fram personal.

– Vi har fått ett uppdrag att ha fem man dygnet runt i tre veckor till bränderna runt om i Sverige. SMS (Samhällsskydd Mellersta Skaraborg) har ingen möjlighet att skicka någon, så då har det hamnat på oss i RVS och RÖS (Räddningstjänsten Östra Skaraborg).

Kan de många bränderna i Vedum göra att ni får svårt att tillhandahålla personal till den mellansvenska insatsen?

– Det ställer ju extra höga krav på oss, men känner vi att vi får för mycket att göra i vårt område, så att vår egen organisation börjar att vackla, då skickar inte vi något folk.

Har ni tagit in extra personal?

– Nej, vi har inte brutit några semestrar.

Under helgen hade man en så kallad framskjuten enhet, en brandbil och två man, på plats i Vedum.

– De nätterna var det lugnt. Vi fick inga bränder och det var ju det bästa som kunde hända. Sen har det tagit fart igen, säger Anders Ydergren.

LÄS MER: