Regler om mobilprat i bilen har förändrats i flera steg.

– Först var det lagligt om man inte körde illa. Sedan var det okej bara man inte höll mobilen i handen och nu kan man bli bötfälld på platsen, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson vid region Öst.

Sedan mobilförbudet infördes för åtta månader sedan har 800 personer rapporterats av polis för att bryta mot lagen – och ärendena har prövats i domstol, uppger SVT.

– Spontant känner jag att det är en väldigt låg siffra med tanke på hur ofta man ser det, säger Björn Öberg.

Men kanske blir det ändring nu. Från 1 oktober kan polisen bötfälla bilister (och mopedister) direkt på platsen. 1500 kronor blir straffet.

En bra åtgärd anser många.

– Det är ju alltid så att ju snabbare det går att känna konsekvenserna av ett brott, desto starkare förebygger det att man inte gör det igen. Så är det till exempel med hastighetsöverträdelser.

Det blir en snabbare och mer effektiv behandling och det kommer att förhindra ärenden från att läggas på hög, menar Björn Öberg.

Bötesbeloppet kan jämföras med att köra mot rött [3000 kronor] inte följa vägskylt [1000 kronor] ej följa polisanvisning [3000 kronor].

Visste du att:

Annons

– Förbudet gäller även dig som är handledare vid övningskörning eftersom det är du som handledare som ses som förare och är ansvarig vid körningen.

– Om du tittar ned i två sekunder när du kör 40 kilometer i timmen hinner du rulla 22 meter utan kontroll.

– Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen. Men vad det innebär för utrustning har inte prövats i domstol ännu.

– Förbudet gäller när du kör ett motordrivet fordon, det vill säga även mopeder.

Källa: Transportstyrelsen