Polisen har fått möjlighet att göra en så kallad familjesökning av dna. Det gör att man via släktingar kan spåra en gärningsman.

Nyligen har man fått upp nya spaningsuppslag i det uppmärksammade fallet i Linköping, där en 8-åring och en 56-årig kvinna mördades. Det gäller också våldtäkten på en 8-årig flicka för 24 år sedan i Billdal och mordet på 16-åriga Malin Olsson i Göteborg.

Familjesökning - så fungerar det

I en familjesökning eftersöks nära släktingar (biologiska föräldrar, barn och helsyskon)..

Familjesökning - så fungerar det

I en familjesökning eftersöks nära släktingar (biologiska föräldrar, barn och helsyskon) till en person som avsatt ett brottsplatsspår. Familjesökning mot dna- registren baseras på att nära släktingar generellt har mer likartad uppsättning dna än personer som inte är nära släkt med varandra.

Sökinställningar kan justeras så att träffar erhålls mellan mer eller mindre avvikande dna-profiler, till skillnad mot de normala sökningarna då överensstämmande dna-profiler eftersöks. Då barn ärver hälften av dna:t från sin mamma och hälften från sin pappa överensstämmer dna:t mellan ett barn och en förälder till hälften. Helsyskons dna kan ha alltifrån många likheter till få likheter. Syskonsläktskap kan därför missas vid en familjesökning om få likheter finns mellan eventuella syskon i dna-registret och en eftersökt dna-profil.

Familjesökningar är ett trubbigt verktyg där risk finns att träff mot en nära släkting inte erhålls, trots att släktingen finns i registret, samt att träffar oftast erhålls med obesläktade personer som av en slump har många likheter med den sökta dna-profilen.

Antal träffkandidater som erhålls vid familjesökningar beror på egenskaper i den sökta dna-profilen och vilka sökinställningar som används. Alltifrån inga till många träffkandidater kan erhållas. En sannolikhetsberäkning utförs som visar hur starkt stödet är för ett förälder-barnsläktskap eller syskonsläktskap för de erhållna träffkandidaterna.

De högst rankade träffkandidaterna redovisas i ett forensiskt uppslag. Fortsatt utredningsarbete får därefter visa om någon av träffkandidaterna har en släkting som kan vara aktuell att topsa för jämförelse med brottsplatsspåret.

Källa: Polisen

Annons

Nyligen har man fått upp nya spaningsuppslag i det uppmärksammade fallet i Linköping, där en 8-åring och en 56-årig kvinna mördades. Det gäller också våldtäkten på en 8-årig flicka för 24 år sedan i Billdal och mordet på 16-åriga Malin Olsson i Göteborg.

Än så länge har dock den nya möjligheten emellertid inte testats i Skaraborg.

– Vad jag vet har vi inget aktuellt sådant fall just nu, men det kommer sannolikt att dyka upp i framtiden, fortsätter Magnus Karlsson.

Ständig utveckling

Han konstaterar också att tekniken på det här området hela tiden går framåt och det som inte var aktuellt att testa för 20 år sedan kan bli det nu.

– En träff i dna-registret är en markör, som inte automatiskt leder till en fällande dom. Det är många olika utredningsmetoder som ska samverka, menar Karlsson.

Det är inte aktuellt i exempelvis Helena-fallet?

– I dagsläget har utredarna inte begärt några sådana åtgärder, konstaterar Magnus.

Flera nya spår

Den man som sitter häktad för en barnvåldtäkt i Billdal i Göteborg 1995 kommer också att utredas för ett mordet på 16-åriga Malin Olsson i Göteborg året innan.

Det var genom just en familjesökning som hans dna kunde knytas till den utsatta flickan. Sådana spår finns dock inte i Malin-fallet, men den våldtäktsmisstänkte växte upp i närheten av kyrkogården.

– En person med en så stark geografisk koppling och med en sådan våldsbenägenhet kommer vi självklart att titta på, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i polisregion Väst till Veckans brott.

Hittades på kyrkogård

16-åringen hittades mördad på Östra begravningsplatsen i Göteborg sommaren 1994.

Den döda Malin Olsson hittades strypt och delvis avklädd bakom en gravsten på Östra kyrkogården. En bit bort hittades senare de flesta av hennes kläder.

Sista gången flickan sågs i livet var strax efter midnatt vid dåvarande Shell-macken nära Ullevi. Hon var ute och åkte Cadillac med fem andra personer när Malin tände en cigarett och fick en skarp tillsägelse av föraren. Flickan blev då sur och gick iväg i riktning mot Olskroken.

Hörde skrik

Ett vittne har uppgett att han hört skrik från begravningsplatsen klockan 01.40, några timmar senare påträffades kvarlevorna. Detta av en man som var ute och promenerade.

På fyndplatsen låg också ett läderskärp med nitar, som inte tillhörde offret. Mycket talar för att det är gärningsmannens.

Innehåll ur hennes plånbok hittades senare vid en spårvagnshållplats i Kortedala. Tills nu har man dock saknat spaningsuppslag, som har lett till ett gripande.

Familjesökningen har också gett nytt hopp i det uppmärksammade mordet i Linköping. Men i Skaraborg har alltså inte metoden testats ännu.