Allting startade med att en patient med nedsatt immunförsvar på Rehabcenter Mösseberg insjuknade i mitten av februari. Den omedelbara åtgärden blev då att skicka hem övriga patienter och inte ta in några nya förrän man så att hade ringat in och åtgärdat problemet, som visade sig vara legionellabakterier i en jacuzzibassäng och i ett duschutrymme.

MÖS (Miljösamverkan Östra Skaraborg) var snabbt på plats för provtagning och tio dagar senare kom svaret. Rehabrummet hade höga värden av legionella medan bubbelpoolen hade väldigt låga värden och utomhuspoolen var helt fri från dessa bakterier.

Annons

— Vi tog det på största allvar och följde helt de instruktioner vi fick från MÖS, vilket bland annat innebar att vi kopplade in VVS-expertis från WSP. Konsulten besiktigade hela anläggningen Mösseberg Kurort och sedan tog vi gemensamt fram en åtgärdslista, säger Erik Saar.

Många punkter

Denna lista innehöll punkter som utbyte av duschslangar och duschmunstycken, utbyte av blandare, demontering av handdukstorkar, borttagning av blinddragningar samt kompletterande isolering av kallvattenledningar.

Detta har fått effekt, men i en vattenstam som går till två boenden (lägenheter) så har man inte fullt ut lyckas få bort legionellabakterierna.

— Därför gjorde vi ganska nyligen en kemisk sanering av den stammen och sedan har nya prover tagits. Vi har ännu inte fått svar på dessa, men hoppas få det under veckan. Förhoppningsvis är värdet nu nere under 3, vilket i klartext är detsamma som att legionellabakterierna är borta, säger Erik Zaar.

Tillfreds på MÖS

Hos MÖS är man tillfreds med hur den uppkomna situationen har hanterats.

— Bräcke Diakoni har själva ansvarat för regelbunden provtagning ända vi var där i samband med att legionella konstaterades. Undan för undan har värdena i vattnet förbättrats, detta i takt med att åtgärder har satts in, rapporterar inspektör Amanda Lidström.