Det är faktiskt sjunde året som musik- och berättargruppen "Som sagt…" åker runt med sin föreställning, som alltså heter "Resandeblod" och tar sin publik med på en fascinerande och spännande färd genom resandefolkets historia i Sverige.

"Som sagt…" består av författaren Bennie Åkerfeldt och musikern Pelle Jageby, vilka båda är hemmahörande i Kinna.

– I dagsläget har vi framfört vår lilla föreställning drygt 400 gånger, mestadels i Sverige, men även i Norge, berättar Bennie Åkerfeldt.

Började i liten skala

Det hela började en gång i liten skala. Bennie och Pelle gjorde fem föreställningar i den närmaste bekantskapsketsen, skulle man kunna säga.

Annons

– Då hade vi turen att chefen för att studieförbund fick nys om det och sedan fick vi hjälp av honom att ta oss vidare med vårt projekt, säger Bennie.

Prisades 2010

Redan år 2010 fick Bennie Åkerfeldt och Pelle Jageby ta emot priset som Årets folkbildare i Västra Götalands Bildningsförbund för just "Resandeblod", som med tiden har blivit en omtalad föreställning runt om i landet.

– Något av höjdpunkten var när vi var inbjudna till regeringskansliet i februari förra året för att spela upp föreställningen, tillägger Bennie.

När de på torsdagskvällen gästade hörsalen i biblioteket i Falköping, så var det tredje gången man kom med sin föreställning till denna plats sedan starten för sju år sedan.

– Det är inga problem att komma med jämna mellanrum, vi spelar ofta inför mindre grupper och det gör att det hela tiden blir ny publik, anser Åkerfeldt.

Trollbinder publiken

Föreställningen har ett både spännande och engagerande upplägg, där Bennie Åkerfeldts perfekta berättarröst och tydliga kroppsspråk mer eller mindre trollbinder publiken. Detta varvas så med stämningsfulla och tänkvärda visor från Pelle Jagebys sida.

Med tanke på utställningen "Vi är romer", som pågår på Falbygdens Museum fram till den 22 februari nästa år, så kom "Resandeblod" helt rätt i tiden och rönte stor uppskattning i en i den närmaste fullsatt hörsal i biblioteket.