Aprilkylan har bitit hårt den senaste veckan. Särskilt på nätterna har temperaturen bitvis krupit en bra bit under nollan i länet. Enligt SMHI väntar det dock en hyfsad dagtemperatur imorgon fredag.

Sedan kommer kyla och inte minst blåst att ta över.

På måndag och kanske tisdag varnar SMHI för snöbyar och bara några få grader över noll Skaraborg.

Vad händer med våren?

— Det är ju lite kallare än normalt. I helgen blir det några plusgrader, men väldigt blåsigt, mulet och en del regnskurar som bli snö. Särskilt om det blir nederbörd på natten då det är lite kallare, säger meteorolog Sandra Andersson på SMHI som ändå lovar att snön inte kommer att ligga kvar.

Det finns dock en liten osäkerhet kring måndagssnön, beroende på vilken riktning nederbördsområdet kommer att ta över landet.

Ingen vårvärme?

Annons

— Nej vi är i en lite kyligare period nu. Men det är ganska typiskt aprilväder. Eventuellt kan det kännas lite varmare när solen tittar fram, säger hon.

Christoph Hochmuth är växtodlingsrådgivare.

Han varnar för att dra för stora växlar på en enstaka snö- eller kölddag.

— Mars var ju å andra sidan ovanligt varmt, påpekar han.

Möjligen kan kylan göra att växtligheten avstannar lite. Stora åkrar med odling påverkas olika beroende på läget på åkermarken och hur blåsigt det är.

Christoph Hochmuth förklarar också att mark som redan är uppvärmd avger värme under natten och kan fungera som ett skydd för växter.

Känsliga för frost är knoppar och planterade växter som kommit upp över markytan. Men om detta är ett problem i länet vet han inte.

Trädgårdsodlare kan hejda frosten på olika sätt.

— Man kan täcka över odlingar med täcken av plast, flis eller spruta vatten.

Spruta vatten?

— Jo det är vanligt knep bland jordgubbsodlare. Man sprutar vatten under natten. När vatten omvandlas till is uppstår energi som ger värme åt växterna.