— Det är en gammal dröm som jag har haft sedan länge. För mig är det en väldigt exotisk plats. Både jag och min fru ville åka dit och vara där tillsammans, säger han.

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, drygt två miljoner kvadratkilometer. 80 procent av ytan är ..

Fakta: Grönland

Grönland är världens största ö, drygt två miljoner kvadratkilometer. 80 procent av ytan är täckt av is.

Grönland är en del av Danmark men de 56 000 innevånarna har hög grad av självstyre. Grönland är inte medlem i EU.

I januari är medeltemperaturen -7,4 grader, i juli är den 6,5 grader.

Källa: www.norden.org

Men att bara slappa och ta det lugnt är inte något som passar Russ, så han bestämde sig för att söka ett läkarvikariat under sin semester. Russ stora äventyr började därför med ett telefonsamtal till sjukhuset i Grönlands huvudstad.

— Är man specialist i Sverige kan man få läkarlegitimation i alla nordiska länder och eftersom jag var nyfiken på Grönland ringde jag upp sjukhuset. Jag fick svar samma dag att jag fick jobb på ett ställe som det är mycket svårt att få läkare till och det var den by som jag sedan åkte till, berättar Russ.

När sommaren kom åkte Russ och Gina iväg. Redan innan Russ åkte visste han att det skulle vara ont om resurser på den tillfälliga arbetsplatsen men när han kom fram insåg han ännu mer vad detta skulle innebära.

Annons

— Ittoqqortoormiit, som byn heter, är Grönlands mest avlägsna by. Här bor 380 personer i en kommun som är lika stor som hela Storbritannien. Nio till tio månader är byn stängd på grund av isen. Då kommer inga skepp alls. Enda sättet att ta sig fram är via helikopter eller mindre flygplan, vilket innebär att byn är väldigt isolerad och resurserna är väldigt knappa, säger Russ Pepin.

— Resursbristen märktes framför allt när det gäller omedelbar tillgång till annan kompetens, som finns först många timmar bort i huvudstaden Nuuk. Mycket berg gör att det inte går att bygga flygplatser där större flygplan kan landa.

— Om en patient behöver evakueras och komma till ett större sjukhus kan det i vissa fall ta 18 timmar. Det var lite nervöst att jobba under dessa förutsättningar eftersom ansvaret var mitt. Det gällde att man var alert ifall något större skulle ske. Men det var också därför jag ville åka dit och jobba. Jag ville att det skulle vara en utmaning, fortsätter Russ.

Som enda läkare i byn var Russ i tjänst dygnet runt. Trots detta hann han och hustrun Gina även att njuta av den häpnadsväckande vackra naturen. Det gällde dock att de var rustade för äventyr när de gav sig ut.

— Skulle man röra sig ute var man tvungen att ta med gevär, med tanke på djur som isbjörnar och myskoxar, så man var ganska begränsad. Men vi uppskattade naturen något enormt, berättar han.

De flesta som åker till Grönland gör det som turister men för Russ var det annorlunda, vilket var en av poängerna med resan.

— Eftersom jag åkte dit även för att jobba så kom jag in folket lite mer på djupet och lärde känna människorna, vilket var väldigt fascinerande och utvecklande. Jag rekommenderar verkligen andra att söka sig utanför sina komfortzoner för det är ofta väldigt givande, säger han.