Efter att ha ägnat sig åt politik i över fyra decennier har Mullsjöbon Håkan Jansson dragit sig tillbaka som pensionär. Metallarbetaren har stuckit ut genom åren och ofta gått sin egen väg.

Fakta: Håkan Jansson

Bor: Mullsjö.

Ålder: 66 år.

Familj: Fru, två barn, en måg, och..

Fakta: Håkan Jansson

Bor: Mullsjö.

Ålder: 66 år.

Familj: Fru, två barn, en måg, och ett barnbarn.

Intressen: Vara med barnbarnet Hedda samt utflykter av olika slag.

Läser: Just nu Krigsdagböcker 1939-1945 av Astrid Lindgren.

Lyssnar på: Allt från modern mustik till klassisk musik.

Tittar på: Naturprogram och ishockey och då i synnerhet HV71.

Favoritmat: Kött av alla de slag.

Drömmer om: Att få ett bra pensionärsliv.

Aktuell som: Har avgått som ordförande i regionstyrelsen.

Som 20-åring i början av 1970-talet, då han var avställd på Kongsberg Automotive i Mullsjö, blev han ordförande i den lokala klubben för Svenska metallindustriarbetareförbundet. Han hade kort dessförinnan gått med i Moderaterna ungdomsförbundet.

— Det här är väldigt ovanligt har jag förstått. Det var inte populärt i LO. Jag fick gliringar om att det var olämpligt att någon från Högerpartiet som ordförande i verkstadsklubben, säger Håkan Jansson.

— Jag har alltid velat avpolitisera facken. Syftet är att ta tillvara medlemmarnas intressen´ och det ska inte vara politiskt styrt.

Håkan Jansson valdes in i kommunfullmäktige i Mullsjö 1973 och sedan tog den politiska karriären fart. 1982 valdes han till kommunalråd och satt sedan på den posten i 13 år.

— Det här var en fantastiskt rolig tid. I en liten kommun är brunnslockspolitiken påtaglig. Man sitter inte och väntar på utvärderingar.

Håkan Jansson uppger att han är mest nöjd över att det byggdes ett äldreboende i Margaretas park i Mullsjö. Mest frustrerad är han över den segdragna processen med riksväg 26/47.

"Inte i tankevärlden"

1998 blev Håkan Jansson invald i landstingsfullmäktige. Han blev ordförande i tekniska delegationen efter valet 2006 och fem år senare efterträdde han Peranders Johansson (M) som landstingsråd, tillika ordförande i landstingsstyrelsen.

— Egentligen fanns det inte i min tankevärld från början att bli landstingsråd, säger Håkan Jansson.

Turerna efter landstingsvalet 2014 var många. Det fanns ingen majoritet i något av blocken. Först kallade Alliansen och Miljöpartiet till pressträff för att meddela att de skulle bilda styre.

Sedan drog sig Miljöpartiet tillbaka för att meddela att det var Socialdemokraterna man vill samarbeta med. Sedan kallade dessa båda partier till pressträff för att uppge att de vill bilda styre i landstinget, med Centerpartiet och Folkpartiet som avböjde.

Vänsterpartiet lämnades i kylan vilket senare fick till följd att Håkan Jansson och Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare, började att förhandla. Det slutade med en valteknisk samverkan.

Annons

Uppgörelsen innebar att Vänsterpartiet släppte fram Alliansen, i det som kom att bli Region Jönköpings län 2015, i utbyte mot att Vänsterpartiet fick en ordinarie ledamotsplats i regionstyrelsen samt i två nämnder.

Inget "aktivt stöd"

Håkan Jansson uppger att han hade givit upp och tänkt avgå eftersom det rödgröna blocket inkluderat Vänsterpartiet var större mandatmässigt än Alliansen.

— Jag fattar fortfarande inte vad som hände. För mig är det obegripligt att Socialdemokraterna släppte möjligheten. Men de lade sig i saker och var dåliga förhandlare, säger Håkan Jansson.

Det blev ett svagt minoritetsstyre. Hur tycker du att det har fungerat?

— Det har fungerat över förväntan. Vi har drivit igenom två budgetar utan att ändra ett kommatecken.

Men ni har gjort det med stöd av Sverigedemokraterna?

— Vi lägger fram en politik som de gillar. Vi har inte sökt aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Vi kan inte tvinga dem att rösta emot om de tycker att det är bra, säger Håkan Jansson.

Ser du en samverkan mellan Alliansen och Sverigedemokraterna framför dig?

— Man måste ändå respektera att det finns ett antal partier i regionfullmäktige. Väljarna har aldrig fel, de röstar vad de tror på. Sverigedemokraterna har nu nio mandat och har fått ett visst gillande.

Men skulle du kunna tänka dig att styra tillsammans med Sverigedemokraterna?

— Något regelrätt samarbete där man skriver ihop sig, det tror jag inte på.

Inte bara sjukdom

Håkan Jansson uppger att han är mest stolt över vårdvalets införande samt den sammantaget goda ekonomin under hans år vid makten. Han gillar inte beslutet att ge nämnderna mer makt i regionen samt förslaget om en regionförstoring.

Motståndet till storregioner är en anledning till att han hoppar av. Håkan Jansson tycker att det har varit för stort fokus på hans hälsostillstånd. Han lider sedan en tid tillbaka av lungsjukdomen kol.

— Min sjukdom har påverkat, men jag hade slutat under året oaktat.

Håkan Jansson kommer att sitta kvar som ledamot i regionfullmäktige men uppger att han inte tänker vara "en aktiv blåslampa" längre.

Vad ska du göra som pensionär?

— Nu har jag mer tid till barnbarnet Hedda. Jag kommer att läsa ikapp böcker och jag kommer att göra en del utflykter. Det känns skönt att göra någonting annat efter att ha varit i hetluften hela livet, säger Håkan Jansson.