De senaste åren har Petter Stordalen även blivit känd i Sverige tack vare köpet av många svenska hotell. Nyligen köpte han ett hotell i Jönköping, sitt tredje i den staden. Han har nu vissa frågor om kommunens avtal med hotellet Billingehus i Skövde. Han är inte intresserad, utan mer fundersam kring hur det kan snedvrida konkurrensen mellan hotellkedjor.

Petter Stordalen föddes 1962 i Porsgrunn i Norge – en småstad cirka 15 mil sydväst om Oslo. Hans föräldrar drev en livsmedelsaffär i staden och Petter Stordalen började redan som 12-åring att sälja jordgubbar i Porsgrunn och har i intervjuer sagt att mycket av det han lärde sig under den tiden har han tagit med sig i det fortsatta affärslivet. Historierna om tiden som jordgubbsförsäljare är också någon som han ofta har berättat om för sina medarbetare.

Efter studier på handelshögskola blev Petter Stordalen som 24-åring vd på köpcentret City Syd i Trondheim. Det var då Norges största köpcentrum och Petter Stordalen var då landets yngsta vd. Nästa steg i karriären blev att bli vd för varuhuset Steen & Ström i Oslo, ett stort välkänt varuhus i Norge som kan jämföras med NK i Stockholm. Men Petter Stordalen fick sparken från Steen & Ström efter att ha hamnat i konflikt med företagets styrelse. När det hände 1996 började han i stället att bygga upp Nordic Choice.

– Så här i efterhand kan jag säga att det var tur att jag fick sparken, sade Petter Stordalen i en intervju med Expressen 2012.

Annons

I dag äger Nordic Choice omkring 200 hotell över hela världen och har omkring 10 000 anställda. Flest hotell äger kedjan i Norge och Sverige.

– Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. Man har mycket innovation inom teknologi, och man har ett bra industriellt tänk, sade Petter Stordalen i en intervju med Göteborgs-Posten i maj 2016.

I samma intervju skojar han också om att han skulle vilja att Norge och Sverige slogs ihop till ett land.

– Tänk vilket fantastiskt land vi hade varit tillsammans!

Petter Stordalens berömmelse är inte enbart ett resultat av hans stora framgång som affärsman som gjort honom till mångmiljardär. Det är också den offentliga kaxigheten, öppenheten att han vill tjäna mycket pengar och en extravagant livsstil som gjort honom populär i Norge. Ibland har han kallats för "hotellvärldens Zlatan".

När Petter Stordalen 2010 gifte sig med sin hustru Gunhild uppges bröllopet, som hölls i Marocko, ha kostat omkring 24 miljoner kronor och har beskrivits som ett av de dyraste bröllop som någon norrman har anordnat. Vigselförrättare till bröllopet var musikern och gode vännen Bob Geldof som anlände till Marocko i en egen helikopter som Petter Stordalen hade betalat.

Petter Stordalen har även gjort sig känd som en stor miljövän. Han har sagt att hans hotell arbetar hårt för att minska användningen av el och textilier och dessutom har han sett till att satsa på att köra elbil.

2015 släppte Petter Stordalen även en självbiografi med titeln "Min hemlighet". Boken har blivit en försäljningssuccé i Norge och har även sålt bra i Sverige. Den har även fått uppmärksamhet för att Petter Stordalen där berättat om sin svåraste kamp – att hustrun Gunhild behandlas för en svår blodsjukdom.