Det befarades att den gångna helgen skulle slå rekord i gräsbränder i Skaraborg. Så blev det inte - lyckligtvis. Men risken är fortsatt stor. Det torra fjolårsgräset ökar spridningsrisken.

– I fjol hade vi ett 40-tal gräsbränder under perioden mars till maj inom RÖS område, minns Peter Brandels.

RÖS är Räddningstjänsten Östra Skaraborg och där jobbar Peter Brandels som inre befäl.

Han har varit med om ett otal bränder under årens lopp då skaraborgare bestämt sig för att elda en rishög eller en gräsvall och elden plötsligt spridit sig.

– Eldar man en rishög och det kommer en rejäl vindby är det lätt hänt att elden drar ut på åkern och sedan kan både förråd och ladugårdar ryka med. Det har hänt, konstaterar Peter Brandels.

Peter Brandels, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg.
Foto: Jenny Åberg

Fimpar som kastas ute i naturen och solsken genom glasbitar kan också starta bränder.

Risken är som störst just nu, när snön försvunnit och fjolårsgräset torkar fram till att det nya gräset får fäste och tar över.

Men hur ska man då göra om man vill elda, men på ett säkert sätt?

– Tänk på att inte elda nära byggnader, ta med släckutrustning och var inte ensam. Undvik att elda när det blåser, råder Peter Brandels.

Han rekommenderar också den som ämnar elda att ringa och berätta det för räddningstjänsten.

– Många ringer till oss när de har sett en eld på avstånd, men ofta är det någon som eldar under kontroll. Vet vi om det underlättar det vårt arbete.

Annons

Det gäller också för alla som tänker ha en valborgsbrasa.

I tätbebyggt område får man inte elda utan tillåtelse, men förbudet gäller inte ute på landet. Där sker det på eget ansvar och skulle olyckan vara framme, ja då kan det bli en polisanmälan för allmänfarlig vårdslöshet. Ibland avråder också räddningstjänsten från att invånarna eldar i ett särskilt område och ibland råder eldningsförbud. Det kan man få information om via SMHI.

Så eldar du säkert

– Ha ett ordentligt avstånd mellan elden och byggnader.

– Ta med släckutrustning, en..

Så eldar du säkert

– Ha ett ordentligt avstånd mellan elden och byggnader.

– Ta med släckutrustning, en vattenslang är det bästa, men även granruskor att slå med kan användas.

– Var inte ensam. Sprider sig elden är det bättre om en kan larma medan den andra fortsätter att försöka släcka. Ur säkerhetssynpunkt är det också viktigt att vara flera.

– Elda inte när det blåser. Risken för spridning är mycket stor då.