SKARABORG & SMÅLAND

Fyra Volvo XC60 stals i Småland i slutet av augusti. Tidigt på morgonen lastades de ombord på två lastbilar för transport till Karlshamn. Samma sak hände med stor sannolikhet i Skara.
Foto: Polisen

– Vi skickade ner fimpar från vad vi tror är en omlastningsplats, men testerna har inte kunnat knyta dem till de gripna, säger Anders Johansson på polisen i Skara.

Det var natten mellan 13-14 juni som fyra Volvo XC60 stals i ett villaområde i Skara. Bilarna fanns inom en radie om cirka 400-500 meter.

Inga spår

Inga spår av vare sig fordon eller gärningsmän har synts till. Anders Johanssons arbetshypotes att det handlar om en organiserad liga som specialiserat sig på bilstölder.

– Det är yrkeskriminella vi har att göra med. Bilstölderna i Skara var ingen slump utan ett väl planerat brott, säger Johansson.

Rättegång inleds

På onsdag inleds rättegången mot två utländska lastbilschaufförer som åtalats för grovt häleri sedan de ertappats med fyra stulna Volvo XC60 till ett värde av cirka 1,3 miljoner som hade lastats på två lastbilar.

Anders Johansson konstaterar samtidigt att Volvo XC60 normalt sett är svåra att stjäla. Mycket talar dock för att det här rör sig om en stöldliga med mycket stora resurser.

Just nu sitter två män i 20- och 30-årsåldern häktade, misstänkta för häleri eller grov stöld.

– Vi har jämfört uppgifter och försökt se om det finns likheter i tillvägagångssättet. Men analyserna av spåren har inte kunnat knyta samman brotten, fortsätter Johansson.

Nytt system

Många moderna bilar är utrustade med ett nyckellöst system, så kallad keyless. Det är en funktion som innebär att startnyckeln inte behöver sitta i tändningslåset för att den ska kunna låsas upp och startas, utan det räcker att du har den i till exempel jackfickan när du närmar dig din bil.

Annons

Baksidan med detta smidiga system är att kriminella har fått ett nytt sätt att stjäla bilen eller värdefulla reservdelar. Att förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln är relativt enkelt.

– Det räcker att nyckeln ligger innanför ytterdörren i ditt hem för att tjuvarna med enkel teknik kan förstärka signalen så att det går att öppna och starta bilen och den typen av tillvägagångssätt blir allt vanligare, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Allt vanligare

Enligt Larmtjänst har den här typen av stöld, så kallade reläattacker, ökat under framför allt de senaste två åren. I Skara där man misstänker att tillvägagångssättet varit just detta. Men bilägare med nyckellösa system kan med några enkla säkerhetsåtgärder undvika att bli drabbade.

– Lägg inte bilnyckeln nära ytterdörren, utan långt inne i bostaden. Det finns också särskilda förvaringspåsar som stoppar signalerna från nyckeln, annars kan man även lägga nyckeln i en metallburk med lock inne i huset, säger Ulf Lindholm.

Samtliga var nyckelkörda enligt Volvo Car Sverige, men bilägarna har i polisförhör hävdat att de inte blivit av med några nycklar och några extranycklar har inte varit beställda.

Kräver nyckel

Enligt de båda åtalade lastbilschaufförerna var det två män som körde ombord bilarna på lastbilarna tidigt på morgonen den 21 augusti. Bilarna saknade då registreringsskyltar, strålkastarna, kylargrillarna och motorhuvarna, vilket har förbryllat polisen en aning. Motorhuvarna låg inne i bilarna, och möjligen kan avsikten ha varit att få bilarna att verka krockskadade.

Men Smålandsfallet har alltså inte kunnat knytas till stölderna i Skaraborg.

Läs så skyddar du din bil

Läs Skarastölden kan vara på väg att klaras upp

FAKTA: Så skyddar du din bil

Förvara keyless-nyckeln i ett särskilt fodral som bryter radiosignalerna från nyckeln, en s..

FAKTA: Så skyddar du din bil

Förvara keyless-nyckeln i ett särskilt fodral som bryter radiosignalerna från nyckeln, en så kallad RFID-påse. Har du ingen RFID-påse, kan du lägga keyless-nyckeln i en plåtburk med lock hemma.

Utrusta bilen med spårsändare. Det kan ge en lägre självrisk på din bilförsäkring – kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller.