Falköpings Tidning

Annons

Så kan den svenska maten räcka

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Falköpings arbete är unikt

Sedan 2015 har Kennert Orlenius, professor vid Högskolan i Borås, följt kommunens arbete med barn och unga.
– Det långsiktiga förebyggande arbetet är unikt för Falköping, säger han.

Demokraterna tar fem mandat

Valresultatet är nu fastställt för regionvalet i Västra Götaland. Det nya partiet Demokraterna tar fem mandat.
Se nedan vilka som tar plats i regionfullmäktige i höst.

Samtidigt står det klart att det blir en gala också 2019

Det ekonomiska överskottet från Cancergalan i Falköping i augusti beräknas bli 110 000 kronor.
Det redovisades vid ett möte på lördagen, där det även meddelades att det blir en tredje cancergala, sannolikt i juni nästa år.
– Och sannolikt i Folkets park, säger Cancergalans grundare Eva Björk.

FAIK SK på läger

Falköpings AIK SK har börjat ladda för säsongen. Och som en del av förberedelserna åkte man som vanligt på ett barmarksläger i Hestra.

Föräldrarnas kamp när Jack inte vill äta

Snart två-åriga Jack har hela sitt liv haft en förbryllande ovilja att äta. Han ättränas men skulle inte ha överlevt utan sondnäring.
De kämpande föräldrarna har mött mycket okunskap och fördomar, men också hittat en väg framåt.

Nytt beslut om utbyggnaden av sjukhuset

Ett ytterligare beslut ska tas för den stora utbyggnaden av Skaraborgs sjukhus de kommande åren, som totalt väntas kosta runt tre miljarder kronor.

Högljutt samtal i trapphuset – sedan började det lukta rök

Grannarna hörde någon prata högt ute i trapphuset.
– Det lät som att någon pratade i telefon och vi hörde något i stil med "Jag har tuttat på", berättar en av dem.
Några minuter senare kände vederbörande att det luktade brandrök.

Sångsällskapet fick publiken att stortrivas

Det var som väntat fullt hus på Mössebergsgården i Falköping på söndagskvällen, då Falköpings Sångsällskap bjöd på sin egen tolkning av musik gjord av Hasse & Tage.
Publiken fick för övrigt vara med på lite allsång, dels i Gäss te´ dej och dels i klassikern Blommig falukorv.
Artikel 2 av 18
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan