Julklappsinköpen och nyårsfirandet har fått det eka tomt i plånboken och impulsköp på mellandagsrean gjorde det inte bättre. Så vad gör man när lönen ännu är långt borta?

Fakta: Så får du pengarna att räcka längre

Gör en budget. Kanske kan du minska kostnaderna på något område?

Använd kassabok. Skriv upp al..

Fakta: Så får du pengarna att räcka längre

Gör en budget. Kanske kan du minska kostnaderna på något område?

Använd kassabok. Skriv upp alla dina utgifter, det ger en bra bild av vad pengarna går till.

Planera matinköpen. Gör en veckomatsedel med inköpslista, det sparar tid och pengar. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.

Gör egen matlåda. Genom att laga mat hemma, ta vara på rester och göra matlådor kan du spara flera hundra kronor i månaden.

Se över avtalen för tv, internet, telefon och el med mera. Behöver du alla tv-kanaler? Går det att ringa billigare?

Se över transportkostnaderna. Att ha bil är dyrt. Du kanske kan cykla eller åka kollektivt istället?

Spara energi. Att dra ur kontakten till hemelektronik när den inte används och alltid tvätta fulla tvättmaskiner sparar energi.

Se över dina försäkringar. Blir det billigare att byta bolag? Behöver du alla försäkringar?

Se över lånen. Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Du kanske kan byta bank?

Inför köpstopp. Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt.

Källa: hallakonsument.se

— Det finns flera sätt att spara pengar på, säger Karin Franzén Wiberg, konsumentvägledare i åtta kommuner i Skaraborg där bland annat Tidaholm och Skara ingår.

Hon har flera råd att ge panka skaraborgare.

— Det är kul att laga mat tillsammans. Bilda ett matlag där ni träffas några stycken och lagar matlådor. Då har ni roligt under tiden samtidigt som ni kan göra flera olika rätter. Och i stället för att gå ut och roa sig kan man träffas hemma hos någon och ha spelkvällar. Spela Fia med knuff, kort eller något annat sällskapsspel. Det finns så mycket roligt att göra som inte kostar något.

Ett annat råd är att göra en budget. Hur mycket pengar har du att röra dig med?

Januari är också en bra månad att starta nya projekt.

Annons

— Titta igenom förra året. Hur mycket pengar la du på olika saker? Titta igenom dina kontoutdrag och sätt upp mål för kommande år. Du kan ha flera bankkonton med stående överföringar. Det är lätt att skapa nya bankkonton, du kan ha tio olika om du vill och döpa de till det du vill samla till. Du kan spara pengar till semestern, födelsedagspresenter, nya kläder eller vad det nu kan vara. Då är det inte lika lätt att nalla pengar som är tänkta till annat, konstaterar Karin Franzén Wiberg.

Är man i akut behov av pengar kan man alltid rensa hemma också och sälja sådant man inte behöver. Just nu ligger vinterprylar på de stora säljsajternas listor.

En stor utgiftspost som man kanske inte tänker på, tror Karin Franzén Wiberg, är bilen.

— En bil kostar mycket mer än man tror, det är inte bara bensin, skatt och försäkring. Bilen förlorar i värde, har du den på avbetalning tillkommer räntan och det kan behövas reparationer och nya däck, menar hon.

Vill du veta vad din bil egentligen kostar dig, kan du göra en budgetkalkyl på Konsumentverkets internettjänst Hallå konsument.

— Där finns jättebra tankar om pengar och ekonomi, bra råd hur du får pengarna att räcka längre, säger Karin Franzén Wiberg.